Linkovi

Tači: Lokalni izbori na Kosovu 22. oktobra


Hašim Tači, predsednik Kosova u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike (arhivski snimak)
Hašim Tači, predsednik Kosova u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike (arhivski snimak)

Redovni lokalni izbori na Kosovu biće održani 22. oktobra ove godine, saopštio je predsednik Kosova Hašim Tači. On je u sredu takođe odlikovao bivšeg američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Zalmaja Halilzada medaljom “Orden nezavisnosti”.

Predsednik Kosova Hašim Tači doneo je u skladu sa zakonom o lokalnim izborima odluku da redovni lokalni izbori budu održani 22. oktobra. On je prethodno održao konsultativni sastanak sa predstavnicima političkih partija i Centralne izborne komisije. Većina predstavnika stranaka predložili su da izbori budu održani 22. oktobra.

"Mi na Kosovu imamo tradiciju slobodnih izbora, to je posvedočeno na izborima 11. juna. To treba da dokažemo na predstojećim izborima”, rekao je Tači.

Predsednik Kosova uputio je dopis Centralnoj izbornoj komisiji da preduzme sve neophodne postupke za organizovanje i održavanje lokalnih izbora, u skladu sa ovom odlukom i zakonima Kosova.

“Centralna izborna Komisija ima ustavnu obavezu da organizuje izbore i mi smo spremni. Organizovali smo prevremene parlamentarne izbore uspešno, za šta se zahvaljujem građanima, političkim strankama i svim učesnicima na tim izborima”, rekla je Valjdete Daka predsednica Centralne izborne komisije Kosova.

Predsednik Kosova odlikovao je danas ambasadora Zalmaja Halilzada medaljom „Orden nezavisnosti“, zbog njegovog doprinosa nezavisnosti Kosova. Predsednik Tači je rekao da je ambasador Halilzad na Kosovu poznat kao ambasador predsednika Buša u Ujedinjenim nacijama u vreme kada se Kosovo pripremalo da proglasi nezavisnost.

„Ambasador Halilzad je Kosovo učinio glavnim pitanjem redovnog predsedavanja Saveta bezbednosti UN-a. I on, kao i predsednik Buš, je rekao da se pitanje Kosova ne može odugovlačiti u nedogled u Savetu bezbednosti. Dakle, odlikovanje koje mu danas dodeljujem je odlikovanje kosovskog naroda zbog njegovog angažovanja za nezavisnost Kosova“, rekao je Tači.

Ambasador Halilzad je izrazio zadovoljstvo što se vratio na Kosovo nakon 10 godina i što vidi sva dostignuća koje je postigao kosovski narod i rukovodstvo.

„Kosovo je nezavisno i stvorilo je sjajne institucije. Priznato je kao nezavisna država od strane velike većine članica međunarodne zajednice i ima privredu koja dobro funkcioniše”, rekao je ambasador Halilzad.

XS
SM
MD
LG