Linkovi

Tači: Osumnjičeni za ubistvo Ivanovića su u Beogradu


Poslednja konferencija za novinare predsednika Kosova Hašima Tačija u 2018. godini
Poslednja konferencija za novinare predsednika Kosova Hašima Tačija u 2018. godini

Glavni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića nalaze se u Beogradu, rekao je u četvrtak predsednik Kosova Hašim Tači. On je na godišnjoj na konferenciji za novinare upozorio da će Kosovo dobiti međunarodnu izolaciju, ako svojom krivicom ne postigne sveobuhvatni sporazum sa Srbijom.

Odgovarajući na pitanja novinara na poslednjoj konferenciji u 2018. godini, predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da se glavni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu. On je pozvao srpske vlasti da sarađuju, a ne da, kako je kazao, prikrivaju ubice.

,,Istraga je u veoma važnoj fazi. Glavni osumnjičeni su u Beogradu tako da nam ostaje da radimo i sa međunarodnim organima i da Beograd bude koperativan i da sarađuje, a ne da prikriva ubice Olivera Ivanovića'', rekao je Tači.

Na ovu tvrdnju predsednika Kosova reagovao je saopštenjem direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je pozvao Hašima Tačija „da imenom i prezimenom kaže ko je ubica Olivera Ivanovića i da za to ponudi čvrste dokaze“, a ne, kako je naveo, lažne vesti i provokacije.

Predsednik Srbije Alekandar Vučić poručio je u četvrtak veče, u intervjuuu RTS-u. kako su potrebna samo mali dokazi i imena ubica i da će oni biti uhapšeni.

"Mi ćemo da ih pohapsimo - vi samo recite imena i prezimena", rekao je Vučić, poručujući Tačiju da ne glumi državu i ne izmišlja. Ako su u Beogradu, a vi vodite istragu - moraš da kažeš njihova imena, imena sauučesnika i mi ćemo ih uhapsiti, rekao je Vučić tražeći dokaze.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Kosova je kazao da je za Kosovo veoma važno da dođe do konačnog sporazuma sa Srbijom, jer će time, po njegovim rečima, Kosovo dobiti priznanje od strane Srbije i ostalih zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, a postaće i, kako je kazao, članica Ujedinjenih Nacija. On je upozorio da će Kosovo snositi brojne posledice ako svojom krivicom ne postigne sporazum sa Srbijom.

"Dobićemo potpunu međunarodnu izolaciju. Razvoj će stati, nazadovaćemo, dobićemo nezaposlenost i stanje koje ne zaslužuju građani Kosova. Znam da ima onih koji mogu reći da nam je dobro i ovako, naravno jer su oni premijeri, ministri i poslanici i njima je dobro, ali građanima Kosova nije dobro i ne može se nastaviti sa ovim statusom kvo'', kazao je predsednik Kosova.

Predsednik Kosova je istakao da će se novi pregovarački tim Kosova baviti i pitanjem nestalih lica rekavši da će to biti prva tema o kojoj će razgovarati u Briselu.

Na pitanje novinara da li se oseća ugroženim s obzirom na to da je Specijalni sud za ratne zločine postao aktivan, Hašim Tači je kazao Kosovo nema šta da krije i pozvao sve koji su dobili poziv suda da se odazovu. On je naglasio da je borba Oslobodilačke vojske Kosova bila čista i oslobodilačka.

XS
SM
MD
LG