Linkovi

SzS: Protest u četvrtak zbog neustavno uvedenog vanrednog stanja


Konferencija za medija Saveza za Srbiju ispred zgrade Narodne skupštine Srbije, Foto: Facebook
Konferencija za medija Saveza za Srbiju ispred zgrade Narodne skupštine Srbije, Foto: Facebook

Opozicione stranke iz Saveza za Srbiju neće učestvovati na sednici parlamenta koja je sazvana za sutra, a za četvrtak su najavili protest jer je prema njihovom mišljenju vanredno stanje u zemji proglašeno mimo zakona.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović najavio je da će Ustavnom sudu podneti zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti povodom uvođenja vanrednog stanja.​

Kako su rekli predstavnici SzS i još nekih opoziocionih pokreta, na konferenciji ispred parlamenta, takva odluka je doneta "jer ne žele svojim prisustvom da konvalidiraju gaženje Ustava".

Predsednica skupštine Maja Gojković zvanično se sazvala prvu sednicu parlamenta od kraja je proglašeno vanredno stanje, za utorak u 10 sati, a na dnevnom redu su dve tačke dnevnog reda.

Poslanici će se izjasniti po dve tačke: predlog odluke o potvrđivanju odluke o uvođenu vanrednog stanja i predlog zakona o potvrđivanju svih uredaba koje je do danas donela Vlada Srbije uz supotpis predsednika Srbije.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je da će opozicija biti prisutna u holu Skupštine Srbije tokom sednice, dok je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao da oni ne žele da učestvuju u sednici Skupštine Srbije, jer je ona farsa i predstava.

Aleksić je rekao da je način na koji je sazvana sednica skupštine dokaz da je ta institucija u službi Vlade Srbije i da je sve obrnuto - "umesto da parlament kontroliše Vladu, on servisira Vladu i predsednika".

Takođe, iz SzS su najavili da će poslanici i lideri stranaka Saveza u četvrtak održati protest ispred skupštine, protiv, kako kažu, neustavnog uvođenja vanrednog stanja i "neviđenih" mera koje su uvedene.

Na protest, u 18 sati, kažu, ne pozivaju građane, jer u to vreme počinje mera zabrane kretanja.

XS
SM
MD
LG