Linkovi

SZO: Hitno evakuisati bolesne i povređene iz Alepa


Ruševine u sirijskom gradu Alepu
Ruševine u sirijskom gradu Alepu

Svetska zdravstvena organizacija zatražila je hitnu evakuaciju stotina bolesnih i povređenih iz sirijskog grada Alepa.

Prema procenama SZO, od stotina civila ubijenih ili ranjenih tokom poslednje dve nedelje oko trećina su deca.

„Situacija je zaista nezamisliva. Prema navodima zdravstvenih zvaničnika, poslednjih par nedelja tokom bombardovanja je poginulo 338 osoba, među kojima 106 dece. Poveđeno je 846, od čega su trećina – 261 – deca“, saopštio je direktor za humanitarne operacije Rik Brenan.

Američki predsednik Barak Obama snažno je osudio “varvarske vazdušne napade Rusije i sirijskog režima” na civile u istočnom Alepu.

Iz Bele kuće je saopšteno da je Obama juče telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkem i da su se oba lidera saglasila da Rusija i režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada snose “posebnu odgovornost” za zaustavljanje borbi i propuštanje humanitarne pomoći.

Američki državni sekretar Džon Keri prethodno je rekao da su Sjedinjene Države “na ivici” prekida diplomatskih razgovora sa Rusijom zbog nastavka bombardovanja pobunjenika u Alepu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je danas da je u ruskim vazdušnim napadima širom zemlje, u protekloj godini poginulo više od devet hiljada ljudi, međi kojima i mnogi civili. U međuvremenu, stotine hiljada civila, od kojih su polovina deca, ne mogu da napuste Alepo.

XS
SM
MD
LG