Linkovi

SZO o ziki: Velika okupljanja nisu veći rizik


Sedište SZO-a u Ženevi
Sedište SZO-a u Ženevi

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da velika okupljanja, kao što su letnje Olimpijske igre u Brazilu ne moraju da znače i veći rizik za prenošenje zika virusa.

Komitet Svetske zdravstvene organizacije za zika virus sastao se juče u Ženevi kako bi razmotrio mogući rizik masovnog okupljanja u zemljama i gradovima u kojima se pojavio zika virus, uključujući Rio de Žaneiro.

“Komitet je zaključio da je veoma mali rizik za dalje međunarodno širenje zika virusa kao rezultat Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, koji je već nizak. Istovremeno, rizik je još manji jer zimi je intenzitet prenošenja virusa kroz vazduh u Brazilu, uključujući avgust i septembar, najniži”, poručio je Dejvid Hejman, predsedavajući Komiteta za zika virus.

Komitet je takođe saopštio da su pojedinačni rizici u oblastima prenošenja podjednaki, bilo da ima velikih okupljanja ili ne.

Zika je virus kojeg prenose komarci i izaziva mikrocefaliju, ozbiljan deformitet zbog kojeg se bebe rađaju sa abnormalno malim glavama i mogućim problemima u razvoju. U Brazilu je zabeležen najveći broj slučajeva zaraze zikom u Latinskoj Americi. Više od 100 lekara pozvalo je Svetsku zdravstvenu organizaciju prošlog meseca da ili odloži ili premesti organizaciju Letnjih olimpijskih igara.

Komitet za zika virus ponovio je ranije preporuke da trudnice ne bi trebalo da putuju o oblasti u kojima se pojavio virus i da tokom trudnoće treba, ili da se uzdržavaju od seksa ili praktikuju zaštićeni seks sa partnerima koji su putovali u područja koja su pogođena zika virusom.

XS
SM
MD
LG