Linkovi

Potpredsednik Sirije ipak nije prebegao


Potpredsednik Sirije Faruk Al Šara
Potpredsednik Sirije Faruk Al Šara

Dok u Siriji i dalje ginu stotine ljudi, sirijski potpredsednik se pojavio u javnosti kako bi pokazao da ipak nije napustio vladu Bašara Al Asada

Potpredsednik Sirije Faruk Al Šara, pojavio se u javnosti posle nekoliko nedelja i prekinuo govorkanja da je napustio ugroženu vladu predsednika Bašara Al Asada. 73-ogodišnji sunit se danas sastao sa višim iranskim funkcionerom u Damasku.

On se poslednji put pojavio na državnoj sahrani funkcionera bezbednosne službe koji su poginuli u eksploziji bombe 18. jula. Jedan broj visokih funkcionera Asadove vlade je proteklih meseci prebegao na stranu opozicije, a govorkalo se da je i Šara pobegao u Jordan. U međuvremenu, sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu javlja da su juče širom zemlje poginule stotine ljudi.

Organizacija tvrdi da je juče poginulo ukupno 370 ljudi, među kojima je i gotovo dve stotine leševa pronađenih u Daraji, nedaleko od Damaska. Međutim, broj poginulih u Daraji i vreme njihove smrti, nisu mogli da se provere iz nezavisnih izvora. Na video snimku navodno načinjenom u Daraji, vidi se veliki broj žrtava. Sirijske snage već pet dana vrše napade na pobunjenike u tom gradu, da bi preuzele kontrolu nad predgrađima Damaska.

Aktivisti javljaju da sirijske snage uz pomoć tenkova i helikoptera vrše nove napade i u drugim gradovima. Agencija SANA je juče saopštila da su oružane sgane ubile nespecifikovan broj „terorista“ u Alepu i uništile sedam vozila opremljenih mitraljezima.
XS
SM
MD
LG