Linkovi

Rusi bombarduju pred primirje u Siriji


Ruski bombarder u Latakiji (arhiva)
Ruski bombarder u Latakiji (arhiva)

Dok se iščekuje početak prekida vatre u Siriji, ruska vojska nastavlja bombardovanja, kako Kremlj kaže “terorističkih organizacija”, dok se u izveštajima navodi da je Moskva nastavila napade na uporišta pobunjenika.

Primirje, koje je postignuto uz posredovanje Sjedinjenih Država i Rusije, trebalo bi da počne u ponoć po lokalnom vremenu u Damasku. Organizacija sirijske opozicije, Visoki komitet za pregovore, objavila je u svom izveštaju da se 97 grupa obavezalo da će poštovati prekid vatre.

Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu optužuje Rusiju da je pojačala napade na pobunjenike koji se bore protiv snaga Bašara al Asada. Bombardovanje je “intenzivnije nego obično”, navodi francuska novinska agencija. Među ciljevima su oblasti istočno o Damaska, severna provincija Homs i delovi Alepa.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je rekao da su “ruske vojne snage svakako nastavile operacije u Siriji” protiv “terorističkih organizacija”, a zatim je doveo u pitanje kredibilitet posmatračke grupe.

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je danas rekao novinarima da Rusija planira da nastavi vazdušnu kampanju protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa u Siriji povezanih sa al-Kaidom, poput al-Nusra fronta. Ruski lider je dodao da se sporazum Ujedinjenih nacija ne odnosi na grupe koje su Ujedinjene nacije označile kao terorističke organizacije. Islamska država i al-Nusra nisu deo dogovora o prekida vatre.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi kasnije danas da glasa o rezoluciji za prekid vatre, za koju se očekuje da bude usvojena.

U nacrtu dokumenta se navodi da savet “zahteva” da primirje počne u petak u ponoć po lokalnom vremenu u Damasku. Strane koje su “prihvatile i obavezale se da deluju po uslovima o prekidu nasilja” su sada obavezne da ispune svoje obaveze, takođe piše u dokumentu u kojem se još jednom potvrđuje podrška političkim razgovorima pod pokroviteljstvom UN-a za završetak rata.

U nacrtu rezolucije se sve strane pozivaju da “odmah” dozvole nesmetani i bezbedni ulazak humanitarnih radnika u sve delove Sirije.

Specijalni izaslani UN Stafan de Mistura obavestiće Savet bezbednosti u petak putem video linka iz Ženeve, o početku primirja i njegovim planovima za ponovni početak mirovnih pregovora.

Američki predsednik Barak Obama je istakao da će Sjedinjene Države učiniti sve što je u njihovoj moći da se sporazum održi. Okončanje konflikta u Siriji i Iraku je ključno za poraz terorističke mreže Islamske države, rekao je Obama ranije ove nedelje posle sastanka sa visokim bezbednosnim zvaničnicima u Stejt departmentu. Obama je saopštio da postoje indikacije da se priliv stranih boraca koji odlaze u Siriju smanjuje, te da je džihadistima sve teže da obnove svoje redove.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je u Moskvi bio domaćin sastanka Rusko-arapskog foruma za saradnju, gde je izneo uveravanja da će skup da se fokusira na pitanje okončanja konflikta u Siriji.

Lavrov smatra da uspeh prekida vatre zavisi delom i od koalicije koju predvode Sjedinjene Države, koja bi trebalo da se uzdrži od pominjanja “neke vrste plana B, o pripremanju kopnenih trupa, i od formiranja neke vrste beskorisne tampon zone”, prenela je agencija Frans pres.

Ukoliko Rusija i vlada u Siriji ne budu poštovali sporazum o prekidu vatre, američki šef diplomatije Džon Keri je aludirao da bi Vašington razmotrio “plan B”.

Lavrov je takođe izrazio zabrinutost povodom saopštenja glavne opozicione grupe u Siriji da će se pridržavati prekida vatre samo dve nedelje.

XS
SM
MD
LG