Linkovi

Asad pristaje na primirje


Bašar al Asad
Bašar al Asad

Sirijski predsednik Bašar al-Asad izjavio je da je spreman da podrži prekid vatre u svojoj ratom razorenoj zemlji, koji bi trebalo da stupi na snagu u subotu.

Sirijska državna novinska agencija SANA prenosi da je Asad u telefonskom razgovoru rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da prihvata primirje o kojem su se ranije tokom nedelje dogovorili Moskva i Vašington i kojim se poziva na obustavu sukoba, izuzev napada na Islamsku državu, al-Nusra front, organizaciju povezan sa al-Kaidom, i sve druge paravojne snage koje Savet bezbednosti Ujedinjneih nacija smatra terorističkim grupama.

Koliko će predstojeći prekid vatre biti efikasan i dalje je veliko pitanje, s obzirom da vodeća sirijska opoziciona grupa Visoki pregovarački komitet ili skraćeno HNC, koju podržava Saudijska Arabija, tek treba da pristane na američko-ruski plan. Svi učesnici sukoba dužni su da prihvate “prekid vatre i neprijateljstava” do petka u podne po lokalnom vremenu, odnosno 12 sati pre stupanja primirja na snagu.

HNC navodi da njeno učešće zavisi od dostave humantiarne pomoći, i okončanja opsada gradova i vazdušnih napada na civile. Američki predsednik Barak Obama danas je bio vrlo oprezan kada mu je postavljeno pitanje da li će predstojeći prekid vatre dovesti do mirovnih pregovora o okončanju petogodišnjeg građanskog rata.

"Situacija na terenu je veoma teška", rekao je Obama posle sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom II u Beloj kući i dodao: "Ukoliko u nekoliko sledećih nedelja vidimo smanjenje nasilja koje uništava tu zemlju, onda bi nam to dalo osnovu da gradimo dugoročno primirje".

XS
SM
MD
LG