Linkovi

Sirijski pobunjenici napuštaju Homs


Evakuacije u Homsu
Evakuacije u Homsu

Stotine sirijskih pobunjenika počele su da napuštaju delove okupiranog centra grada Homsa

Evakuacija se odigrava u skladu sa sporazumom o prekidu vatre kojim vlada ponovo preuzima kontrolu manje od mesec cana pre sirijskih predsedničkih izbora.

Autobusi koji prevoze pobunjenike i civile počeli su da napuštaju Stari grad danas u okviru sporazuma postignutog izmedju vlade, pobunjenika i opozicionih aktivista. Video snimci pokazuju grupu boraca koji ulaze u autobuse. Mnogi od njih su nosili oružje i kasnije stigli u gradove koje drže pobunjenici.

Evakuacija grada svojevremeno poznatog kao „glavni grad revolucije“ je udarac za pobunjenike koji su obećavali da će se tamo boriti do kraja. Oni su se složili da odu posle višemesećnih bombardovanja i blokada koje su uzrokovale velike štete, žrtve i široko rasprostranjenu glad.

Pobunjenici su se takodje složili da ublaže svoju opsadu i dopuste da pomoć udje u dva grada u severnoj Siriji u kojima većinu čine šiiti kao i da puste neke zarobljenike.

Kada evakuacija bude završena, snage lojalne predsedniku Bašaru al Asadu će kontrolisati gotovo ceo Homs osim četvrti Vaer. Medjutim, aktivisti i funkcioneri navode da su u toku pregovori za sličnu evakuaciju i u toj četvrti.
XS
SM
MD
LG