Linkovi

Plan za uništenje sirijskog hemijskog oružja


Vozila UN-a ispred For Sizons hotela gde odsedaju eksperti Organizacije za prevenciju hemijskog oružja
Vozila UN-a ispred For Sizons hotela gde odsedaju eksperti Organizacije za prevenciju hemijskog oružja

Uništenje je finalna faza sporazuma sa UN-om i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja, čiji cilj je da se Sirija liši hemijskog oružja do sredine naredne godine.

Inspektori koji nagledaju uništavanje sirijskog hemijskog arsenala izneli su svoja očekivanja da će im vlada u Damasku do kraja dana predati inicijalni nacrt plana za uništenje svojih postojećih zaliha. Još nije jasno da li je do primopredaje došlo. Uništenje je završna faza sporazuma sa Ujedinjenim nacijama i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja, čiji cilj je da se Sirija liši bojnih otrova do sredine naredne godine.

Sirija ima rok do nedelje da podnese plan, ali je predstavnk pomenute organizacije juče rekao kako misija očekuje da u roku od 24 časa dobije preliminarni dokument u kojem bi bile iznete ideje o tome kako vlada namerava da sprovede uništavanje tog oružja. Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja posetili su većinu proizvodnih postrojenja u Siriji, u kojima su njeni timovi onesposobili opremu za proizvodnju. Ista grupa je izrazila uverenje da od 1. novembra Sirija više neće moći da proizvodi bilo kakvo novo hemijsko oružje.

Aktivisti: Obavljena razmena zatvorenika

U medjuvremenu, aktivisti navode da je Sirija oslobodila 61 zatvorenicu, u okviru razmene, koja obuhvata puštanje na slobodu devet libanskih šiita, koje su oteli sirijski pobunjenici i dvojicu turskih pilota, otetih u Libanu. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu objavila je da se očekuje da još najmanje 67 zatvorenika bude oslobođeno u okviru složenog sporazuma, u kojem su posredovali Katar i palestinska uprava. Sirijski funkcioneri nisu odmah komentarisali sporazum.
XS
SM
MD
LG