Linkovi

Obama traži podršku Kongresa povodom Sirije


Sirijski vojnik u Damasku
Sirijski vojnik u Damasku

Republikanski senator Džon Mekejn rekao je da bi SAD trebalo da preduzmu širu vazdušnu kampanju, koja bi olakšala uklanjanje sirijskog predsednika sa vlasti.

Predsednik Obama se i dalje zalaže za podršku Kongresa američkoj vojnoj akciji u Siriji mada neki zakonodavci izražavaju sumnju povodom njegovog plana, dok Moskva dovodi u pitanje verodostojnost dokaza.

Predsednik Obama danas je u Beloj kući razgovarao sa Džonom Mekejnom, uticajnim republikancem koji već dugo poziva predsednika da primeni silu protiv Sirije. MeKejn je juče rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da preduzmu širu vazdušnu kampanju, koja bi olakšala uklanjanje sirijskog predsednika Bašara al Asada sa vlasti. S druge strane, neki članovi Kongresa protive se bilo kakvoj vojnoj operaciji u Siriji.

Članovi Obamine administracije juče su održali brifing za grupu zakonodavaca i predočili im obaveštajne podatke o tome da je sirijska vojska prošlog meseca u jednom pregradju Damaska upotrebila otrovni gas protiv civila, usmrtivši preko 1.000 ljudi.

Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, juče je rekao da dokazi koje su pružile Sjedinjene Države nisu uverljivi, jer nedostaju geografske koordinate, kao i imena sirijskih funkcionera koji su izdali naredbe za hemijski napad.

Medjunarodna podrška vojnoj intervenciji u Sirji uprkos dokazima o mogućoj upotrebi hemijskog oružja, opada. Medjutim, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je danas rekao da medjunarodna zajednica mora da reaguje na takvu situaciju, jer bi u suprotnom poslala veoma opasan signal diktatorima širom sveta da mogu da koriste hemijsko oružje bez reakcije medjunarodne zajednice. Do sada su samo Francuska i Turska izrazile jak stav u prilog vojnom odgovoru.
XS
SM
MD
LG