Linkovi

Bez izjava posle sastanka o Siriji


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u štabu Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u štabu Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu

Diplomate SAD, Britanije, Rusije, Francuske i Kine razgovarale su o nacrtu britanske rezolucije kojom se poziva na reagovanje da bi se zaštitili civili u Siriji.

Diplomate u Ujedinjenim nacijama, predstavnici Sjedinjenih Država, Rusije, Francuske, Kine i Velike Britanije razgovarale su danas o nacrtu britanske rezolucije kojom se traži da svetska organizaciju da "učini ono što je neophodno“ u cilju zaštite civila i sprečavanja daljih napada u Siriji.

Po okončanju sastanka niko od diplomata nije komentarisao šta se dešavalo iza zatvorenih vrata u Savetu bezbednosti. Izvaštač Glasa Amerike iz Njujorka prenosi da su predstavnici Rusije i Kine napustili sastanak pre drugih.

Ranije danas, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da „bude ujedinjen“ povodom situacije u Siriji.

U govoru koji je održao danas u Hagu, Ban je poručio da je poslednja eskalacija u Siriji prouzrokovala „užasavajuće žrtve“ i proizvela slike kakve svet nije video u u ovom veku. On je apelovao na Savet bezbednosti da se drži svoje „moralne i političke odgovornosti“ i upotrebi sopstveni autoritet u cilju postizanja mira.

„Upotreba hemijskog oružja od strane bilo koga iz bilo kakvih razloga i pod bilo kakvim okolnostima predstavljala bi gnusno kršenje međunarodnog prava. Od suštinske je važnosti ustanoviti tu činjenicu. Tim istražitelja svetske organizacije je sada na terenu upravo sa tim ciljem“.

Tim UN-a koji istražuje napad u blizini Damaska nastavio je svoj rad i danas, dan posle odlaganja istrage na mestu napada zbog zabrinutosti u vezi sa bezbednošću.

Svetski medijie prenose da Sjedinjene Države i nekoliko drugih zapadnih sila razmatraju ograničenu, ciljanu vojnu akciju u odgovor na navodne napade.

Ministar inostranih poslova Australije Bob Kar danas je u Kanberi rekao novinarima da zapadne sile imaju dužnost da odgovore, bez obzira na to da li će dobiti odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Dolazimo u fazu kada Amerika i zemlje koje imaju isto mišljenje razmatraju kakvu vrstu vrstu odgovora. Svi mi bismo više voleli da ta akcija bude pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Međutim, ukoliko to nije moguće, sam užassni čin vladine upotrebe hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda, korišćenje hemijskog oružja pod bilo kakvim okolinostima, zahteva odgovor“.

Sirijska valda demantovala je te optužbe, kriveći za taj incident pobunjenike koji vode dvogodišnju pobunu protiv predsednika Bašara al-Asada.

„Naoružane terorističke grupe koristile su gas sarin na ovim lokacijama i ponavljamo da su ga te grupe koristile uz podršku Amerikanaca, Britanaca i Francuza. To ohrabrivanje mora da prestane“, rekao je Fajsal al-Mikdad, zamenik ministra inostranih poslova Sirije.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov upozorio je da bi bilo kakva vojna intervencije u Siriji destabilizovalao tu zemlju i čitav region.

Rusija je ključni saveznik Sirije. Moskva i Kina su više puta blokirale akcije u UN-u sa ciljem da se sirijskoj vladi uvedu sankcije zbog napada na civilno stanovništvo tokom građanskog rata u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG