Linkovi

Sirijska opozicija traži da bude priznata


Sastanak Sirijske nacionalne koalicije za opoziciju i revolucionarne snage, nove sirijske opozicione grupe
Sastanak Sirijske nacionalne koalicije za opoziciju i revolucionarne snage, nove sirijske opozicione grupe

Ahmed Mat al Katib, otputovao u Kairo kako bi zatražio diplomatsko priznanje teško stečenog jedinstva nesložnih sirijskih frakcija

Lider novo ujedinjene sirijske opozicije, Ahmed Mat al Katib, otputovao je danas u sedište Arapske lige u Kairu kako bi zatražio diplomatsko priznanje teško stečenog jedinstva nesložnih frakcija.

Sa Al Katibom, umerenim muslimanskim sveštenikom koji je napustio Siriju pre tri meseca, trebalo bi da putuje i premijer Katara, Šeik Hamad bin Jasim bin Džabir al Tani, čija vlada je bila domaćin maratonskih četvorodnevnih razgovora koji su kulminirali jučerašnjim sporazumom.

Biznismen Riad Seif i poznata aktivistkinja Suhair al Atasi su na istom skupu izabrani za potpredsednike.

Nova koalicija je ujedinila sukobljene frakcije koje se bore za zbacivanje sirijskog predsednika Bašara Al Asada sa vlasti.

Ličnosti koje se bore protiv Asadove vladavine postigle su jedinstvo pod pritiskom američkih diplomata i funkcionera iz Katara. Pripadnici opozicije navode da ne žele dijalog sa Asadovom vladom.

Takodje danas, izraelska vojska je saopštila da je jedan od njenih tenkova otvorio vatru na ciljeve u Siriji i „direktno pogodio“ sirijska pokretna artiljerijska oruđa, u odgovor na sirijske artiljerijske granate koje su pale na Golansku visoravan, inače pod kontrolom Izraela.
To je drugi put u poslednja dva dana da je Izrael odgovorio na, kako je navedeno, sporadičnu vatru iz Sirije.
XS
SM
MD
LG