Linkovi

Sirijci beže u Jordan


Sukobi u Damasku sve intenzivniji
Sukobi u Damasku sve intenzivniji

Prošle nedelje stiglo ih je 10200 izbeglica iz Sirije u Jordan što možda nagoveštava masovni egzodus

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice kaže da se broj Sirijaca koji beže u Jordan u poslednjih nekoliko dana udvostručio. Prošle nedelje stiglo ih je 10200 što možda nagoveštava masovni talas izbeglica.

Predstavnica UNHCRa u Ženevi, Melisa Fleming, kaže da izbeglice dolaze u logor Zatri u severnom Jordanu uglavnom iz južnog sirijskog žarišta, pokrajine Dara. Ona kaže da izbeglice pričaju o tome da su bile bombardovane dok su pokušavale da pređu granicu.
Melisa Fleming je dodala da je od otvaranja prihvatilišta Zatri, 30. jula, u njega stiglo već više od 22 hiljade Sirijaca.

Predstavnici UNHCRa takođe kažu da bi, ako konflikt nastavi da se produbljuje, u Tursku moglo da pređe do 200 hiljada izbeglica. Prema njihovim rečima, u Turskoj je do sada registrovano više od 74 hiljade Sirijaca i Turska sada gradi najmanje pet novih izbegličkih kampova, pored devet već postojećih. Samo u poslednja 24 sata u Tursku je stiglo 3 hiljade novih izbeglica.

Na samitu Pokreta nesvrstanih zemalja, u Teheranu, zamenik sirijskog ministra inostranih poslova Faisal Mekdad rekao je novinarima da su članice tog pokreta osudile sankcije koje su zapadne i druge zemlje nametnule Siriji. On je takođe upozorio treće zemlje da ne podržavaju sirijske pobunjenike koje je nazvao teroristima.

U međuvremenu, novinska agencija Asošijeted pres izveštava da su sirijski vojni helikopteri bacili na hiljade letaka nad Damaskom i okolinom u kojima se pozivaju pobunjenici da polože oružje ili će biti ubijeni.

Prema navodima agencije na lecima piše da je „sirijska armija rešena da očisti svaku stopu Sirije“ i da pobunjenici „imaju samo dva izbora: da polože oružje ili se suoče sa sigurnom smrću“.
XS
SM
MD
LG