Linkovi

Kurd lider Sirijskog nacionalnog saveta


 Gradjani Sirije nose tela stradalih u napadima trupa predsednika Bašara al Asada
Gradjani Sirije nose tela stradalih u napadima trupa predsednika Bašara al Asada

Abdulbaseta Sijeda je izabran na sastanku u Istanbulu, koji je počeo kasno sinoć i trajao do ranih jutarnjih časova

Sirijska glavna opoziciona organizacija u egzilu, Sirijski nacionalni savet, izabrala je Kurda Abdulbaseta Sijedu za novog lidera, da bi ujedinila pokret posle višemesečnih razmirica, dok organizacije za ljudska prava javljaju da je u sukobima širom zemlje poginulo najmanje 18 ljudi.

Sijeda je izabran na sastanku u Istanbulu, koji je počeo kasno sinoć i trajao do ranih jutarnjih časova. Sijeda je potom izjavio da će Savet nastaviti da se reformiše i obuhvati više opozicionih ličnosti.

Novoizabrani lider, u sredini šeste decenije života, živi u egzilu u Švedskoj i članovi Saveta smatraju da je on ličnost koja je u stanju da obezbedi opštu saglasnost. On zamenjuje Burhana Galijuna, koji se prošlog meseca povukao posle kritika koje su mu upućivane zbog načina na koji je vodio Savet.
Sirijski nacionalni savet je bio pogođen unutrašnjim trvenjima otkako je prošle godine formiran da bi se verodostojno suprotstavio vladi sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Galijunovi kritičari su tvrdili da je on dao islamistima preveliku ulogu u Savetu i nije dovoljno sarađivao sa omladinskim odborima koji su organizovali proteste u Siriji. U međuvremenu, sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu javlja da je u današnjem nasilju širom zemlje poginulo 18 ljudi i da će se taj broj po svemu sudeći povećati posle bombardovanja u okolini Homsa.

Predsednik te organizacije je izjavio za Glas Amerike da je najviše žrtava bilo u pokrajini Homs, gde je u borbama i artiljerijsim napadima poginulo najmanje 12 ljudi. On je rekao da je bombardovana i zgrada lokalnog saveta u Kusajru, u blizini Homsa, ali da se još ne zna broj žrtava. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je danas optužio Siriju da masakrira sopstvene civile uz pomoć Irana i libanske ekstremističke organizacije Hezbolah.

Nešto ranije, zamenik izraelskog premijera Šaul Mofaz, optužio je Sirijsku vladu za genocid i zatražio međunarodnu vojnu intervenciju. U današnjem intervjuu izraelskom radiju, Mofaz je rekao da svetske sile i dalje ne preduzimaju akciju i kritikovao Rusiju zbog prodaje oružja Asadu.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je juče izjavio da bi Moskva podržala Asadov odlazak s vlasti, ako bi to zatražio sirijski narod. Lavrov je na konferenciji za novinare u Moskvi ponovio da Rusija odbija bilo čiju vojnu intervenciju u sirijskom sukobu. On je takođe ponovio poziv da se zemlje koje podržavaju Asada, kao i one koje mu se protive, udruže na međunarodnoj konferenciji posvećenoj spasavanju sirijskog mirovnog plana koji je pripremio izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofi Anan.
XS
SM
MD
LG