Linkovi

Sirijske snage granatirale Hulu


Sirijske snage danas su granatirale centralnu regiju Hula gde je prošle nedelje masakrirano više od stotinu ljudi, dok komandant sirijskih pobunjenika navodi da će njegove snage od sutra prestati da poštuju sporazum o prekidu vatre ukoliko ne prestanu napadi vladinih snaga.

Sirijski aktivisti za ljudska prava saopštavaju da su vladine trupe u Huli otvarale vatru iz artiljerijskog i automatskog oružja dok su stanovnici bežali strahujući od novog masakra, poput nedavnog u kojem je ubijeno više od stotinu osoba. Ti napadi i dalje izazivaju zgroženost medjunarodne zajednice.

Predstavnica UN-a sa sedištem u Damasku Sausan Gošeh izjavila je za Glas Amerike da posmatrači Ujedinjenih nacija sa sedištem u obližnjem Homsu odlaze u Hulu kako bi verifikovali izveštaje o obnovljenim napadima.

U saopštenju objavljenom danas na internetu pukovnik Slobodne sirijske armije, Kasim Sadedin, dao je predsedniku Bašaru al Asadu rok do sutra u podne po lokalnom vremenu da počne da poštuje obećanja data medjunarodnom mirovnom izaslaniku Kofiju Ananu.

Komandant pobunjenika je rekao da njegove snage nisu obavezne da poštuju Ananov mirovni plan ukoliko ga ne poštuje sirjski predsednik.

Slobodna sirijska armija je labavo organizovana i lako naoružana poubnjenička grupa čiji su pripadnici uglavnom dezerteri iz sirijske armije. Sirijska vlada i pobunjenici su prošlog meseca pristali na prekid vatre koji je izdejstvovao Kofi Anan, ali se sukobi nastavljaju i obe strane se medjusobno optužuju za njegovo kršenje.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da „snažno protivljenje Rusije“ otežava sastavljanje međunarodne koalicije protiv predsednika Asada. Medjutim, ona je ukazala da Vašington ne odustaje od takve koalicije, jer su „svakim danom argumenti u prilog tome sve veći.“

Govoreći danas u Danskoj Hilari Klinton je takodje upozorila da bi nasilje moglo da se pretvori u regionalni „prividni rat“ ukoliko se ne zaustavi.

Rusija je više puta sprečila kaznene akcije Saveta bezbednosti protiv Asadove vlade, koja je dugogodišnji saveznik Moskve. Predstavnik ruskog predsednika Dmitri Peskov rekao je juče da Moskva neće promeniti svoju politiku pod stranim pritiskom.
XS
SM
MD
LG