Linkovi

SAD: Sirija da ubrza transport hemijskog oružja


Članovi medjunardnog tima istražitelja za hemijsko oružje u Siriji (arhivski snimak)

Bela kuća je saopštila da Sirija mora da intenzivira napore kako bi transportovala hemijsko oružje u luku Latakija, pošto su se pojavili medijski izveštaji u kojima se navode da operacija iznošenja i uništavanja arsenala zaostaje.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da je "odgovornost Asadovog režima da prebaci bojne otrove na bezbedan način". Agencija Rojters juče je prenela tvrdnje neimenovanih zvaničnika da je Sirija do sada predala manje od pet odsto svog hemijskog aresenala i da neće uspeti da ispoštuje rok i pošalje sve zalihe u inostranstvo pre sledeće nedelje.
Izvori Rojtersa takođe navode da je operacija uklanjanja oružja iz Sirije, koja se sprovodi uz međunardonu podršku u zaostatku šest do osam nedelja.

U međuvremenu, delegati sirijske vlade i opozicije nastavljaju mirovne pregovore u Ženevi sa međunarodnim posrednikom Lakdarom Brahimijem, koji je izjavio da bez obzira na ogromne razlike u stavovima, dve strane imaju volju da razgovaraju. Brahimi očekuje da će se inicijalna runda dugo očekivanih mirovnih pregovora završiti sutra bez "značajnijeg napretka", ali da je postignut sporazum da se razgobvori nastave za oko nedelju dana i da bi ta runda mogla da bude produktivnija.
XS
SM
MD
LG