Linkovi

Raste pritisak na sirijsku vladu


Protesti protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada u Huli, u blizini Homsa, 13. novembar 2011.
Protesti protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada u Huli, u blizini Homsa, 13. novembar 2011.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da je u današnjim akcijama bezbednosnih snaga širom zemlje, poginulo još pet ljudi, dan pošto su naoružane opozicione grupe izvršile napad na vojnu bazu, povećavajući zategnutost povodom osmomesečnog obračunavanja vlade sa demonstrantima.

Sirijska organizacija za ljudska prava, javila je Glasu Amerike da su pripadnici bezbednosnih snaga ubili dve osobe u gradu Deir Ezor i okolini i da je jedna od njih devojčica. Ista organizacija tvrdi da su još dve osobe poginule u Homsu, žarištu protesta, a jedna u Idlibu. Napadi i broj žrtava nisu mogli da budu potvrđeni iz nezavisnih izvora.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, danas je novinarima u Moskvi rekao da napad Slobodne sirijske armije na vojnu bazu u predgrađu Damaska, „veoma liči na građanski rat“.

Visoka komesarka Evropske unije Ketrin Ešton, posle sastanka sa Lavrovom, izjavila je da predsednik Asad treba da se povuče s vlasti. U Ujedinjenim nacijama, Nemačka, Britanija i Francuska nastavljaju da se zalažu za rezoluciju kojom se osuđuje krvavi sirijski obračun sa demonstrantima protiv vlade.

XS
SM
MD
LG