Linkovi

Apel za rekordnu pomoć Siriji


Vozilo UN na graničnom prelazu izmedju Sirije i Izraela u blizini Kuneitre, 7. jun 2013.

Ujedinjene Nacije očekuju da će do kraja ove godine za više od deset miliona Sirijaca, što je polovina populacije, biti potrebna humanitarna pomoć u iznosu od više od pet milijardi dolara.

Prema novim procjenama UNHCR-a, broj izbjeglica u Libanu, Jordanu, Turskoj, Iraku i Egiptu će se više nego udvostručiti, sa million 600 hiljada na tri i po miliona.

“Upravo smo uputuili do sada najveći apel za pomoć Siriji. Nadali smo se da nećemo to morati ponovo da uradimo. Ali danas tražimo četiri milijarde 400 miliona dolara za cijelu 2013”, saopštila je na konferenciji za novinare koordinatorka Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Valeri Ejmos.

Jordan i Liban prethodno su zatražili 830 miliona dolara. Visoki komesar za izbjeglice Antonio Gutereš naglasio je da će prelivanje krize u Siriji na susjedne zemlje vjerovatno prouzorkovati eksploziju za koju međunarodna zajednica jednostavno nije pripremljena. “U tom kontekstu svjedoci smo zapanjujuće eskalacije izbjegličke krize. Imamo 200 hiljada novih izbjeglica svakog mjeseca, odnosno sedam hiljada svakog dana”, upozorio je Gutereš.

U dvogodišnjoj pobuni protiv režima predsjednika Bašara al-Asada poginulo je najmanje 80 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG