Linkovi

Ilegalni imigranti iz Sirije preko Srbije do EU


Ilegalni imigranti iz Alepa, Sirije uhvaćeni u Srbiji
Ilegalni imigranti iz Alepa, Sirije uhvaćeni u Srbiji

Povećan broj ilegalnih imigranata iz zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije zbog čega srpska policija ima sve većih poteškoća da sačuva granicu.

Prema poslednjim podacima Ujedinjneih nacija, od početka sukoba u Siriji, pre više od dve godine, raseljeno je oko milion i po ljudi. Jedna od ruta, poznata kao trans-azijski koridor, vodi sa Bliskog istoka do Evrope - preko Srbije. Policija na graničnom prelazu kod Preševa u poslednje vreme ima sve više poteškoća da očuva granicu s obzirom da je izbeglica iz Sirije, Avganistana ili Bangladeša sve više.

Srpski graničari pritvorili su grupu izbeglica iz Sirije, koji su iz Makedonije ušli u Srbiju preko Preševa. Jedan od njih je izbeglica iz sirijskog grada Alepa, u kojem se već duže vreme vode teške borbe vojske predsednika Bašara al-Asada i opozicionih snaga. On je agenciji Rojters rekao da je sa porodicom, među kojima ima i nekoliko dece, napustio izbeglički kamp u Turskoj u aprilu i da su od onda, preko Grčke i Makedonije, stigli i do Srbije.

Makedonija i Srbija nalaze se na tzv. trans-azijskom koridoru, koji se proteže od Bliskog istoka do Evrope preko Turske. Većina ljudi sa Arapskog polustrva, severne i istočne Afrike, ali i iz azijskih zemalja - poput Mjanmara i Bangladeša - tom putanjom kreće na put ka zemljama Evropske unije.

Srpska policija uspela je da pronađe grupu izbeglica, međutim to postaje sve teže s obzirom da nemaju adekvatnu opremu za nadgledanje i čuvanje dve hiljade kilometara granice.

Zapravo hiljade ljudi, uključujući i osumnjičene islamističke ekstremiste, svake godine pređu ovu rutu i njihov broj sve je veći, kaže Siniša Arsić, inspektor za borbu protiv ilegalne imigracije i trgovine ljudima.

“Radi se o socijalno nižim slojevima stanovništva. U najvećem broju slučajeva je to ekonomska emigracija, mada pretpostavljamo da među njima ima i pripadnika terorističke organizacije al-Kaide. Naše procene su da je otprilike njih 4 do 5 odsto prošlo neku vrstu obuke ili su učestvovali u ratovima na Bliskom istoku”, kaže inspektor Siniša Arsić.

Graničar Saša Đorđević kaže da se broj izbeglica iz Sirije znatno povećava.

“U proseku, dnevno bude po 30 ilegalnih imigranata, može da se kreće i do 50 na dan kada su velike grupe. Trenutno je tendencija povećanja državljana Sirije, uz konstantno smanjivanje lica državljana Avganistana”, ističe Đorđević.

Državljani Srbije, Albanije i Makedonije naplaćuju 150 evra po osobi kako bi ih preveli preko granice, navodi agencija Rojters. Kada uđu u Srbiju cena iznosi 500 evra za prevoz do mađarske granice, udaljene 500 kilometara.

Tokom 2012. Godine, srpski graničari su sprečili blizu 15 hiljada pokušaja ilegalnih prelazaka granice. U prvi šest meseci ove godine, zabeleženo je više od pet hiljada pokušaja.
XS
SM
MD
LG