Linkovi

Sirija: Počeo konačan napad na uporište ekstremista u Raki


Raka, Sirija
Raka, Sirija

Paravojne snage u Siriji su saopštile da su danas uz podršku SAD započele konačan napad na Raku, grad na severu Sirije koji je Islamska država proglasila glavnim gradom svog verskog kalifata.

Kurdima predvodjene Sirijske odbrambene snage (SDF) su saopštile da je grupi od oko 275 sirijskih boraca Islamske države i njihovim porodicama bilo dozvoljeno da napuste grad koji ti džihadisti drže od 2014., što je ostavilo ne više od dvesta do trista ekstremista protiv kojih se treba boriti.

Do pada Rake bi moglo da dođe uskoro i snage SDF-a navode da će se operacije nastaviti dok grad ne bude bio očišćen od terorista koji su odbili da se predaju.

Medjutim, pukovnik Rajan Dilon, predstavnik Amerikacima predvodjene medjunarodne koalicije koja podržava Kurdske i Arapske paravojne snage koje se bore za oslobodjenje Rake je rakao: "Još uvek očekujemo da bude teških sukoba":

Islamska država je zauzela Raku kada je preuzela i velike delove Iraka i Sirije pre tri godine pre no što je počela postojano da gubi teritoriju u poslednje dve godine.

XS
SM
MD
LG