Linkovi

Brahimi: Izbori ugrožavaju pregovore


Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi
Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahimi

Damask nije zvanično objavio održavanje predsedničkih izbora ali postoje aktivnosti koje nagoveštavaju da će se oni dogoditi.

Izaslanik Ujedinjenih Nacija i Arapske lige za Siriju izjavio je da bi, ukoliko vlada u Damasku nastavi da radi na organizovanju predsedničkih izbora u narednim mesecima, to moglo da ugrozi mirovne pregovore sa opozicijom.

Ako je reč o izborima, mislim da sve opozicione strane verovatno neće biti zainteresovane za razgovor sa vladom.”

Lakdar Brahimi razgovarao je sa novinarima nakon što je u četvrtak podneo izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija. Damask nije zvanično objavio održavanje predsedničkih izbora ali postoje aktivnosti koje nagoveštavaju da će se oni dogoditi.

Sirijski predsednik Bašar Al Asad pojavio se u stilu predizborne kampanje juče u skloništu za raseljene zbog rata. Asad nije javno govorio, ali ga je sirijska državna televizija citirala kako obećava da će pružiti pomoć raseljenima. Brahimi je takođe obavestio Savet bezbednosti o stradanjima građana Sirije koji su pogođeni ratom koji ulazi u četvrtu godinu.

“Ako govorimo o stradanju sirijskog naroda i takođe o tome da bi smo veoma želeli nastavak procesa u Ženevi, da bismo želeli pomoć Saveta i svih koji mogu da pomognu da se osigura da, ako i kada budemo imali treću rundu razgovora, ona bude malo produktivnija nego druga runda.”

Predstavnici opozicije zahtevaju da mirovni razgovori budu usmereni na formiranje prelazne vlade, koja bi najverovatnije isključila Asada. Brahimi je predložio paralelne pregovore, ali sirijska vlada još nije odgovorila na taj predlog.
XS
SM
MD
LG