Linkovi

Sirijska opozicija učestvuje na " Ženevi 2"


Predstavnici Sirijske nacionalne koalicije tokom susreta sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem
Predstavnici Sirijske nacionalne koalicije tokom susreta sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem

Glavna sirijska opoziciona grupa, Sirijska nacionalna koalicija, pristala je da učestvuje na mirovnim pregovorima naredne nedelje u Švajcarskoj

Odluka da se učestvuje na takozvanoj "Ženeva 2" konferenciji, koja počinje u srijedu u Montreu, donijeta je na sastanku u Istanbulu. Za pregovore sa predstavnicima vlade Bašara al Asada glasalo je 58 delegata, dok je 14 je bilo protiv. Koalicija je saopštila da 44 delegata, koja su prvobitno prisustvovala sjednici, nisu glasali.

Sirijski opozicionari bili su pod snažnim pritiskom Sjedinjenih Država da učestvuju na konferenciji. Mnogi opozicioni lideri prethodno su učešće u progovorima uslovljavali ostavkom sirijskog predsjednika. Sirijske vlasti su međutim odbacile postavljanje bilo kakvih preduslova.

Cilj pregovora u Švajcarskoj, koji se održavaju uz podršku međunarodne zajednice, je da se započne proces uspostavljanje prelazne vlade kojim bi se okončao rat u Siriji. U trogodišnjem sukobu do sada je poginulo više od 100 hiljada ljudi, dva miliona je napustilo zemlju, dok je oko šest i po miliona interno raseljeno.

Državni sekretar Džon Keri rekao je juče da su razgovori najbolja prilika za opoziciju da postigne ciljeve sirijskog naroda i revolucije.
XS
SM
MD
LG