Linkovi

Ko naoružava sirijske pobunjenike?


Sirijski pobunjenici tokom borbi u četvrti Salahedin, u opkoljenom Alepu
Sirijski pobunjenici tokom borbi u četvrti Salahedin, u opkoljenom Alepu

Neke zapadne i arapske zalivske zemlje ističu da su povećale humanitarnu pomoć sirijskoj opoziciji, ali niko ne priznaje da im dotura i oružje

Po mišljenju mnogih analitačara u turskom gradu Antikiji, nedaleko od sirijske granice, sklapa se većina dogovora o pružanju pomoći Slobodnoj sirijskoj armiji. Međutim, malo je onih koji priznaju da strane zemlje naoružavaju opoziciju.

Ahmed al Kanatre Abu Hamza, komandant brigade Omar al-Muktar Slobodne sirijske armije, u razgovoru za Glas Amerike prošlog meseca, izjavio je da se pobunjeničke uglavnom naoružavaju oružjem zaplenjenim od poraženih trupa sirijske armije.

"Ne dobijamo nikakvu pomoć od drugih zemalja. Posedujemo isključivo lako oružje i to staro oružje,“ rekao je tom prilikom Ahmed al Kanatre.

Međutim, kada nisu ispred kamera, pripadnici pobunjeničkih snaga priznaju da primaju strano oružje. Glas Amerike je dobio video snimak na kojem se vidi arsenal oružja i municije nepoznatog porekla, lociran na prilazima opsednutom gradu Alepu, u kome već nedeljama traju borbe između pobunjeničkih i vladinih snaga.

Strani zvaničnici, uključujući američke i britanske funkcionere, javno ističu da se pomoć sirijskoj opoziciji svodi na obrazovne programe i humanitarne potrebe. Međutim, Džonatan Ijal, analitičar u londonskom Institutu kraljevskih oružanih snaga, kaže da polako izbijaju na površinu detalji o putu kojim međunarodna pomoć u oružju stiže sirijskim pobunjenicima.

Veoma mali broj zemalja priznaje da to čini, ali istina se polako pomalja. Kanali su pre svega Saudijska Arabija i Katar, a posle njih su Turska i posredno američka vlada,“ kaže Ijal.

Zbog tajnosti trgovine, kao i zbog prisustva sirijskih vladinih trupa nedaleko od granice, krijumčirano oružje je uglavnom lako - puške, pištolji i možda nekolicina raketnih bacača, kaže bivši obaveštajni analitičar Centralne obaveštajne agencije, CIA, Bob Ejers.

Same obaveštajne agencije, bilo da su američka, britanska, izraelska ili bilo koja druga, ne bi pobunjenike direktno snabdevale oružjem. Koristile bi posrednike, tražili bi nekog ko se već bavi prekograničnom trgovinom, ko ima kontakte s obe strane granice ,“ kaže Bob Ejers.

Jedan od većih problema je to što strane sile ne znaju kome tačno pokušavaju da pomognu, kaže Ejers.

„Opozicija protiv Asada nije ujedinjena i sa njima se ne može raditi kao da su ujedinjeni entitet. Rascepkani su u male grupe, ne postoji centralizovana kontrola mada bismo voleli da je tako i ponašamo se kao da to jeste slučaj, ali nije,“ smatra Ejers.

Analitičar Džonatan Ijal kaže da zemlje koje pomažu Slobodnu sirijsku armiju nastoje da izmene odnos snaga u korist pobunjenika, a da pri tom ne budu uhvaćene na delu.

„To je veoma težak posao, pogotovo što takav angažman mora da bude prikriven. Ne treba zaboraviti da za to ne postoji mandat Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija niti bilo koja zapadna zemlja predlaže da se direktno angažuje u tome,“ kaže Ijal.

Dok se borbe nastavljaju, nastavlja Ijal, trenutna strana pomoć pobunjenicima minimalno utiče na ishod situacije, koju će u krajnjem slučaju odlučiti to koliko dugo će sirijske snage sotati lojalne predsedniku Bašaru al-Asadu.
XS
SM
MD
LG