Linkovi

Sukob u Siriji prevazilazi granice


Uništeni domovi u sirijskom gradu Idlibu
Uništeni domovi u sirijskom gradu Idlibu

Pokušaji međunarodne zajednice da prekine sukob u Siriji nemaju mnogo uspeha i pojedini eksperti upozoravaju da predstoje meseci krvoprolića. U međuvremenu, sukob utiče i na Sirijce u svetu, a ne samo u zemlji.

Iz nekih uglova, jedna ulica deluje kao bilo koja ulica na Bliskom istoku. Ali, utisak vara. To je Edžvar roud u centralnom delu Londona, mesto okupljanja nekih od stotina hiljada stanovnika prestonicesa Bliskog istoka. U restoranu u kojem se priprema „domaća“ sirijska hrana, menadžer Firas Abdin, koji se rodio u Damasku, kaže da njegove mušterije neprestano misle na krizu u otadžbini, tako da je i on postao aktivista.

Na početku, to nije bilo usmereno protiv režima. Mislili smo da će Bašar Asad sve da sredi i da će da pokažnjava sve koji su učestvovali u tome. Ali kada nije uradio ništa, počela je revolucija. Kada je njegov otac preminuo, mislili smo da će se sve promeniti. A šta se dogodilo? Shvatili smo da smo mnogo pogrešili.“

Abdin kaže da su pre početka sirijske revolucije, on i njegovi prijatelji igrali karte i išli na žureve. Sada, kaže, niko za to više nije raspoložen. U međuvremenu, članovi porodice koji su ostali u zemlji ne smeju slobodno da pričaju preko telefona, a on ne može da ih poseti zbog svega što se događa već godinu dana.

„Kad se održava neki marš protiv sirijskog režima, kad su bilo kakve demonstracije ispred sirijske ambasade, uvek idem.“

Međunarodna zajednica pokušava da prekine nasilje, pa je čak imenovala bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacinja Kofija Anana kao specijalnog izaslanika i organizovala prvi u seriji međunarodnih sastanaka. Ali drugi sastanak je već odložen. Eksperti, među kojima je i Emil Hokajim, iz Međunarodnog instituta za strateške studije, ne očekuju da će se situacija u dogledno vreme bitno promeniti.

„Nema jasnog rešenja na vidiku. Zbog toga bih rekao da smo zašli u produženi civilni sukob.“

Jedan od problema je razjedinjenost sirijske opozicije. Premda Sjedinjene Države i druge zemlje pokušavaju da pomognu da Sirijski nacionalni savet postane organizacija koja će sve da objedini, ostali aktivisti u izgnanstvu se protive. Među njima je i novinar koji živi u Parizu, Samir Aita, iz Sirijskog demokratskog foruma.

Tu je generalni problem sa, da kažemo, političkom opozicijom. U njoj ima mnogo egoista. Oni imaju mnoštvo međusobnih problema, jer u Siriji nije postojao pravi politički život. Ali ako pogledate njihova suštinska razmimoilaženja, ona nisu tako velika.“

U restoranu, Firas Abdin je nezadovoljan zbog pomanjkanja jasne alternative predsedniku Asadu. Ipak, kao i mnogi aktivisti, odbija svaku pomisao da bi Asad mogao da ostane na položaju.

„Narod, ljudi neće nikada da ga prihvate. Više ne. Možda posle prva dva, tri meseca, možda. Ali sada je prekasno. Nema povratka. Nema vraćanja na prošlost.“

Konflikt u Siriji je oko tri i po hiljade kilometara udaljen od Edžvar rouda, ali mnogima koji svrate u restoran da jedu ili kupe nešto, čini se da je ta razdaljina neuporedivo manja.

XS
SM
MD
LG