Linkovi

Dogovor o prestanku neprijateljstava u Siriji


Borac Slobodne sirijske armije (arhivski snimak)
Borac Slobodne sirijske armije (arhivski snimak)

Svetske sile su postigle dogovor o prestanku neprijateljstava u Siriji ali nisu uspele da osiguraju prekid vatre - potez koji zahteva sirijska opozicija da bi se okončali ruski vazdušni udari na pobunjenički Alepo.

Medjunarodna grupa za pomoć Siriji odlučila je da će ove nedelje započeti isporuke humanitarne pomoći opkoljenim sirijskim gradovima. Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će se dogovorom šest svetskih sila zaustaviti neprijateljstva i ubrzati dostavljanje humanitarne pomoći ugroženim Sirijcima.

“Postigli smo dogovor o primeni prestanka neprijateljstava na području cele Sirije, a cilj nam je da ta primena započne za nedelju dana. To je ambiciozan plan ali su svi rešeni da što pre krenu ka njegovoj realizaciji. To će se odnositi na sve strane, sa izuzetkom terorističkih organizacija Daeš i Front Al Nusra, kao i bilo kojih drugih organizacija koje Savet bezbednosti označuje kao terorističke.”

Keri je izjavio da će radna grupa uz podršku UN-a pratiti da li humanitarna pomć stiže do Sirijaca kojima je potrebna. Medjunarodna grupa za podršku Siriji, koju čini 17 zemalja, dogovorila se da će radna grupa, kojom predsedavaju SAD i Rusija, raditi na razvoju dugoročnih strategija za smanjenje nasilja.

"Kao što verovatno znate, tokom svih ovih meseci vodili smo emotivne rasprave o tome ko gadja prave ciljeve, ko gadja pogrešne ciljeve. U mnogim situacijama naišli smo na otpor u nastojanju da profesionalno rešavamo ovo pitanje. Sada će, uz postignuti sporazum, radna grupa odrediti područja koja su pod kontrolom Daeša i al-Nusre, načinili smo važan praktični korak napred u tom smeru. Takodje bih želeo da podvučem da po prvi put u našem radu, dokument koji smo danas usvojili nalaže potrebu da se saradjuje i koordiniše ne samo na političkim i humantiarnim pitanjima već i na vojnom planu”, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Keri je izjavio da je okončanje “nasilja u kojem su raseljene hiljade ljudi” od ključnog značaja ali da je za konačno rešenje potreban mirovni plan.

Izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura planira da 25. februara nastavi mirovne pregovore koji su obustavljeni prošle nedelje. U njima će učestvovati članovi vlade iz Damaska i glavne opozicione grupe u gradjanskom ratu, ali oni neće imati direktne medjusobne susrete.

XS
SM
MD
LG