Linkovi

Abdulhamid: Sankcije Asadovom režimu


Abdulhamid: Još ne tražimo optužnicu protiv Asada
Abdulhamid: Još ne tražimo optužnicu protiv Asada

Niko u sirijskoj opoziciji ne zalaže se za vojnu intervenciju, ali bismo pozdravili sankcije protiv članova režima predsednika Asada, kaže u razgovoru za Glas Amerike Amar Abdulhamid, predstavnik opozicione organizacije – Sirijske nacionalne inicijative za promene.

Abdulhamid: “Opozicija nije bila organizovana do nedavno. Mi smo, kao i mnogi drugi opozicioni pokreti u diktatorskim režimima, bili izvrgnuti represivnim pritiscima, infiltraciji, pretnjama, itd. Dakle, postojali su značajni problemi u domenu organizovanosti unutar same zemlje zbog teških uslova. Medjutim, od 2005. opoziciona scena postaje sve aktivnija, mada u stvari protesti nisu bili predvodjeni tradicionalnom opozicijom već je to bio rezultat nastojanja demokratskih aktivista i ljudi nove mladje generacije. Ta opozicija je formirala organizaciju poznatu kao Sirijska nacionalna incijativa za promenu, koja je izabrala ljude van zemlje da ih predstaljvaju pred medjunarodnom zajednicom i ja sam počastvovan da budem jedan od njih.”

Glas Amerike: Da li bi sirijska opozicija pozdravila američku ili zapadnu pomoć, ekonomsku, a eventualno i vojnu?

Abdulhamid: “Nama su potrebne sve vrste pomoći, ali niko se za sada ne zalaže za vojnu intervenciju, uprkos situaciji u zemlji, pošto je naš pokret miroljubiv. Mi bismo medjutim pozdravili medjunarodne sankcije protiv članova Asadovog rezima, uključujuči samog predsednika, pošto smatramo da je on lično odgovoran za nasilje. Mi želimo takodje da se zabrni putovanje visokih sirijskih zvaničnika u inostranstvo i da se zamrzne imovina vladajuće elite. Još ne tražimo da se podigne optužnica protiv Asada pošto želimo da vidimo da li će on prihvatiti da napusti zemlju i na taj način okonča nasilje. Ukoliko se to ne desi, Medjunarodni krivični sud bi morao protiv njega da podigne optužnicu.”

Glas Amerike: Kako ocenjujete ulogu Irana u Siriji?

Abdulhamid: “Iran igra ključnu ulogu kao bezbednosni savetnik Asadovog režima i Teheran ima odbrambeni sporazum u okviru koga obezbedjuje vojnu opremu režimu u Damasku, uključujući i elektronsku opremu. Ne znamo kako će se Iran dalje ponašati i da li će nastaviti da podržava Asada. Istovremeno, savezništvo Irana sa Turskom je takodje veoma važno i ako se situacija u Siriji pogorša i Iran direktno interveniše i uzrokuje haos, Turska i Izrael neće povoljno gledati na to jer ne žele takvu situaciju na svojim granicama. Teheran bi medjutim mogao da odustane od dalje podrške Asadu sa namerom da izgradi dobre odnose sa novom vladom. Nadamo se da će takvo razmišljanje preovladati pošto očekujemo da će Asad svakako biti svrgnut sa vlasti.”

XS
SM
MD
LG