Linkovi

Keri odaje priznanje Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri govori na Azijsko-pacifičkom forumu o ekonomskoj saradnji, koji se održava u Baliju, u Indoneziji
Američki državni sekretar Džon Keri govori na Azijsko-pacifičkom forumu o ekonomskoj saradnji, koji se održava u Baliju, u Indoneziji

Američki državni sekretar smatra da je važno to što je prvo sirijsko hemijsko oružje uništeno samo nedelju dana od donošenja odluke o tome

Dan pošto su međunarodni inspektori počeli da uništavaju sirijski arsenal hemijskog oružja američki državni sekretar Džon Keri odao je priznanje sirijskoj vladi zbog brzog povinovanja odluci Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Keri je danas rekao da je “krajnje značajno” to što je prvo hemijsko naoružanje uništeno samo nedelju dana pošto je Savet bezbednosti doneo odluku o tome.

“Neću da jemčim danas za ono što će se dogoditi kroz nekoliko meseci, ali ovo je dobar početak. I mi bi trebalo da pozdravimo dobar početak”, rekao je Keri.

Danas, u Indoneziji, Keri se sastao sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, koji je rekao da će Rusija – saveznica Sirije – učiniti sve što može da osigura da vlada predsednika Bašara al-Asada sarađuje sa inspektorima.

Keri je takođe rekao novinarima da su se on i Sergej Lavrov dogovorili da se sastanu sa izaslanikom Ujedinjenih nacija i Arapske lige, Lakdarom Brahimijem, kako bi se založili za to da se sirijska mirovna konferencija održi u novembru. Diplomate već mesecima pokušavaju da sazovu takvu konferenciju ali se to nastojanje neprestano odlaže.
XS
SM
MD
LG