Linkovi

Nastavak sukoba u Siriji


Sirijski pobunjenici pomažu ranjenim saborcima
Sirijski pobunjenici pomažu ranjenim saborcima

U Siriji su danas obnovljeni sukobi, dan pošto je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao vladu i pobunjenike da primene mirovni plan izaslanika Kofija Anana.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao je da saopštenje Saveta bezbednosti šalje jasnu poruku sirijskoj vladi da obustavi ugušivanje drugačijeg mišljenja i primeni plan za okončanje krvavog konflikta sa opozicijom.

Govoreći danas tokom posete Maleziji Ban je rekao kako se nada da će jednoglasna akcija Saveta bezbednosti predstavljati „preokret“ u reagovnju međunarodne zajednice na krizu u Siriji.

„Svako nasilje mora prestati“, rekao je Ban. „Takođe bi trebalo da počnu sveobuhvatni politički pregovori za rešenje spora na način koji bi izašao u susret željama sirijskog naroda, uz uspostavljanje slobodnog prolaza za humanitarnu pomoć“, rekao je ban Ki-mun.

Savet bezbednosti usvojio je juče takozvano „predsedničko saopštenje“ u kome se Siriji preti nespecifikovanim „daljim merama“ ako mirovni plan međunarodnog izaslanika za Siriju, Kofija Anana, bude odbačen.

Aktivisti su pozdravili tu akciju. Glas Amerike razgovarao je sa jednom sirijskom aktivistkinjom u Sjedinjenim Državama, koja je tražila da joj se ne objavljuje ime. Ona je izjavila da aktivisti u Siriji i van nje smatraju saopštenje Saveta bezbednosti za „uspešan korak“.

„Smatramo to za veoma dobar korak ka pravim akcijama za svrstavanje uz sirijski narod i kao veoma dobar korak ka uspostavljanju prelaznog plana“, rekla je pomenuta aktivistkinja.

Ali saopštenje Saveta bezbednosti nije danas dovelo do obustave nasilja. Sirijska opservatorija za ljudska prava prenela je Glasu Amerike da su u pokrajini Idlib neidentifikovane osobe napale jedan autobus sa deset putnika i da je najmanje petoro žena i dece ubijeno. Sirijska državna novinska agencija SANA okrivljuje je za te napade „naoružane teroriste“.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, takođe kaže da su vladine snage danas nastavile granatiranje i razmenu vatre sa pobunjenicima u Hami, dok su pobunjenici u južnoj pokrajini Dara izvršili jedan napad iz zasede u kome je bilo ljudskih žrtava. Aktivisti takođe izveštavaju da su vladine snage ubile troje ljudi u gradu Kusair, u pokrajini Homs.

XS
SM
MD
LG