Linkovi

Egipat i Turska kritikuju Asada


Deo sirijskog grada Azaza uništen u vazdušnim napadima sirijskih snaga na pobunjenička uporišta
Deo sirijskog grada Azaza uništen u vazdušnim napadima sirijskih snaga na pobunjenička uporišta

Egipatski predsednik i turski premijer odvojeno oštro kritikovali sirijskog lidera Bašara al-Asada i pozvali ga da se povuče sa položaja

Egipatski predsednik kaže da bi sirijski lider Bašar al-Asad morao da izvuče pouku iz „nedavne istorije“ i povuče se pre nego što bude kasno, dok turski premijer kaže da je Sirija postala „teroristička država“ koja masakrira sopstveni narod.

Govoreći danas na sastanku Arapske lige, u Kairu, egipatski predsednik Mohamed Morsi je rekao da je rešenje krize u Siriji arapska odgovornost, ponovivši svoj poziv sirijskoj vladi da podnese ostavku. On je rekao da je u Siriji došlo vreme „za promenu, umesto da se gubi vreme u pričama o reformi“.

Morsi je takođe najavio sastanak kvarteta regionalnih država, koji je Kairo predložio radi rešavanja sirijske krize. Ta grupa obuhvata Tursku, Saudijsku Arabiju, Iran i Egipat.

U odvojenoj izjavi turski premijer Redžep Tajip Erdogan ponovo je izrazio nezadovoljstvo zbog nedostatka međunarodnog konsenzusa o haosu u Siriji. Govoreći na sastanku svoje vladajuće stranke, u Ankari, Erdogan je rekao da Turska „nema luksuz da se ponaša indiferentno“ prema onome što se događa u Siriji.

Ankara je u početku održavala dobre odnose sa Asadovom vladom ali je posle izbijanja ustanka u Siriji, pre 17 meseci, Erdogan postao jedan od najžešćih kritičara sirijskog lidera. Turska se upinje da izađe na kraj sa 80 hiljada sirijskih izbeglica i više puta se zalagala za uspostavljanje bezbedne zone unutar Sirije pod međunarodnom zaštitom. Taj predlog nije naišao na snažniju međunarodnu podršku.

U međuvremenu, aktivisti kažu da su sirijske snage ubile najmanje 19 ljudi, uključujući sedmoro dece, kada su bombardovale pobunjenička područja u privrednom centru Alepu.
XS
SM
MD
LG