Linkovi

Hemijski eksperti u Siriji strahuju za bezbednost


Vatrogasci u Damasku nastoje da ugase požar izazvan minobacačkom granatom, nedaleko od hotela u kome su smešteni inspektori za hemijsko naoružanje
Stručnjaci za hemijsko naoružanje koji rade na uništavanju sirijskog arsenala kažu da su zabrinuti za bezbednost, posle napada automobilima bombama i minobacačima koji su se dogodili nedaleko od njihovog hotela u Damasku.

Viši funkcioner Organizacije za zabranu hemijskog oružja, Malik Elahi, rekao je danas novinarima da ta zabrinutost za sada nije sprečila inspektore da obavljaju svoj posao.

On je rekao da su timovi inspektora posetili 11 lokacija, koje je Sirija navela kao delove svog programa hemijskog naoružanja, i da su u šest od tih lokacija uništili opremu. Inspektori bi trebalo da do 1. novembra završe tu fazu svoje misije, dok bi do sredine iduće godine trebalo da unište sve zalihe sirijskog hemijskog oružja.

U međuvremenu, potpredsednik sirijske vlade, Kadri Džamil, rekao je da je davno predložena mirovna konferencija za Siriju zakazana za 23. i 24. novembar.

Tokom konferencije za štampu, održane u Moskvi, Džamil je rekao da su ti pregovori sada bliži nego ikada i da će, ako ne idućeg meseca, biti održani u decembru.
XS
SM
MD
LG