Linkovi

Turska preti sankcijama Siriji


Sirijci u Jordanu demonstriraju ispred sirijske ambasade u Amanu protiv predsednika Bašara al-Asada
Sirijci u Jordanu demonstriraju ispred sirijske ambasade u Amanu protiv predsednika Bašara al-Asada

Turski premijer Tajip Redžep Erdogan kaže da će njegova vlada uvesti sopstvene sankcije Siriji uprkos tome što predlog rezolucije o tome nije usvojen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tokom jučerašnjeg glasanja Rusija i Kina su uložile veto, što je izazvalo snažnu reakciju u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji. Predložena rezolucija sadržala je mogućnost uvođenja sankcija Siriji ako njen lider nastavi sa brutalnim merama ugušivanja opozicionih demonstracija.

U govoru koji je danas održao u Južnoafričkoj republici, turski premijer Erdogan je rekao da neusvajanje rezolucije u UN neće sprečiti Tursku i još neke evropske zemlje da preduzmu akciju.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs rekla je da su se nacrtu rezolucije, pripremljenom od strane Francuske, Britanije, Nemačke i Portugala, usprotivile zemlje koje bi, kako je rekla, „radije prodavale oružje sirijskom režimu“. Ona je dodala da je Vašington „užasnut“ rezultatom glasanja, dok je francuski ambasador Žerar Aro obećao da veto neće zaustaviti predlagače rezolucije.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin rekao je da se Moskva protivi sankcijama zato što mnogi Sirijci ne podržavaju antirežimski pokret. On je rekao da, ono što je opisao kao evropski nastup na bazi konfrontacije, „ide nasuprot mirnom rešenju krize“.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova objavilo je saopštenje u kome se kaže da bi predložena rezolucija „slepo“ vršila pritisak na Siriju i da ne bi doprinela ublažavanju situacije u toj zemlji.

Četiri evropske zemlje koje su predložile rezolucije tri puta su menjale njen sadržaj u nastojanju da izbegnu veto. Za ublaženu verziju glasalo je devet zemalja dok su se četiri uzdržale.

U odbačenom predlogu zahtevao se momentalni prestanak krvoprolića u Siriji i započinjanje novog političkog procesa u atmosferi „slobodnoj od nasilja, straha, zastrašivanja i ekstremizma“. Direktna pretnja sankcijama zamenjena je mogućnošću njihovog uvođenja.

XS
SM
MD
LG