Linkovi

UN pozivaju na prekid vatre u Siriji


Sirijci noce telo 12-godišnjeg Ale Harbuša koga su navodno u nedelju ubili sirijski vojnici tokom protesta protiv predsednik Bašara al-Asada, u jednom od predgrađa Damaska
Sirijci noce telo 12-godišnjeg Ale Harbuša koga su navodno u nedelju ubili sirijski vojnici tokom protesta protiv predsednik Bašara al-Asada, u jednom od predgrađa Damaska

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj zatražila je da se u Siriji iz humanitarnih razloga odmah sprovede prekid vatre. Istovremeno, snage lojalne predsedniku Bašaru al-Asadu ubile su na desetine ljudi besomučnom vatrom po pobunjeničkim područjima.

Grupe za ljudska prava kažu da su vladini vojnici danas ubili najmanje 41 osobu širom Sirije, uključujući 20 u napadu na grad Helfaja, nedaleko od žarišta protesta, grada Hame. Opozicioni izvori u opkoljenom Homsu izjavili su za agenciju Rojters da su u grad ušli tenkovi elitne sirijske Četvrte divizije, koju kontroliše brat predsednika Asada, Maher al-Asad.

U Ženevi, visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj, izjavila je na sednici Saveta za ljudska prava da međunarodna zajednica mora da preduzme neku akciju za sprečavanje daljih napada sirijskih vojnika na civile, koji su do sada doveli do, kako se izrazila, „bezbrojnih zverstava“. Ona je pozvala Siriju da obustavi sve borbe, dozvoli ulaz međunarodnih posmatrača u zemlju kao i ulaz agencija za humanitarnu pomoć u Homs i druge napadnute gradove.

U odgovor na to sirijski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, Faisal al-Hamvi, održao je ljutit govor u kome je pozvao zemlje da „prestanu da podstiču sektaštvo i dostavljaju oružje“ opozicionim snagama, a zatim napustio sastanak. Očekuje se da će Savet za ljudska prava kasnije danas usvojiti rezoluciju u kojoj je optužiti Siriju za „rasprostranjena i sistematska“ kršenja ljudskih prava, uključujući korišćenje teškog naoružanja u stambenim područjima što je doprinelo pogibijama hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG