Linkovi

Sirija kritikuje Sjedinjene Države


Pro-Asadove demonstracije
Pro-Asadove demonstracije

Sirija je oštro kritikovala američku državnu sekretarku Hilari Klinton zbog njene izjave da je predsednik Bašar al-Asad 'izgubio legitimitet'.

Državna novinska agencija SANA danas je saopštila da vlada 'snažno osudjuje' izjavu sekretarke Klinton. Ista novinska agencija navela je izjavu jednog sirijskog funkcionera koji je njenu izjavu nazvao 'daljim dokazom blatantnog mešanja Sjedinjenih Država“ u unutrašnje poslove Sirije.

Sekretarka Klinton juče je izjavila da predsednik Asad 'nije nezamenjiv' i da Sjedinjene Države nemaju „ništa od njegovog ostanka na vlasti.“

Njene izjave bile su najoštrija osuda Asada od strane Vašingtona, od kako su njegove snage u martu počele silom da guše anti-vladine demonstracije.

Francuska je danas takodje pooštrila kritiku Damaska i apelovala na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme akciju. Premijer Fransoa Fijon izjavio je za radio program Evropa 1 da je 'ćutnja' Saveta bezbednosti u vezi sa Sirijom postalo neodrživo.

On je takodje rekao da sa svakim novim danom Asadu postaje sve teže da ostane na vlasti.

Pristalice sirijske vlade juče su opkolile kompleks američke ambasade u Damasku i protestovale ispred francuske ambasade.

Incident se odigrao pošto su američki ambasador Robert Ford i francuski ambasador Erik Ševalje prošle nedelje otputovali u grad Hama, inače centar protesta, izražavajući solidarnost sa stanovnicima suočenim sa vojnim napadima na demonstrante.

XS
SM
MD
LG