Linkovi

Turska: Raste broj sirijskih izbeglica


Sirijske izbeglice na granici sa Turskom
Sirijske izbeglice na granici sa Turskom

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da se broj građana Sirije koji su poslednjih dana prešli granicu i ušli u Tursku povećao na 2.400, dok njegova zemlja podiže izbegličke kampove u sklopu nastojanja da odgovori na krizu.

Izbeglice beže zbog višenedeljnih napada snaga sirijskog predsednik Bašara al-Asada na anti-vladine demonstrante. Neki tvrde da su naoružani ljudi u crnoj odeći bez upozorenja otvaraili vatru na demonstrante.

Sirijska vlada optužuje, kako ih naziva, "naoružane bande" da su, tokom proteklih dana, u pograničnom regionu izvršile masakr 120 pripadnika bezbednosnih snaga i obećava da će preduzeti odlučnu akciju. Medijski izveštaji navode da se sirijska pojačanja kreću ka položajima na severu.

Uprkos mogućoj vojnoj odmazdi, neki pro-demokratrski aktivisti, kako javlja Francuska novinska agencija, ponovo pozivaju da se građani sutra okupe na protestima protiv predsednika Asada.

Ujedinjene nacije i dalje razmatraju diplomatske inicjative za smirivanje situacije, a Rusija je danas saopštila da se protivi rezoluciji Saveta bezbednosti UN-a kojom se Sirija osuđuje zbog napada na anti-vladine demonstrante. Predstavnik ministarstva inostranih poslova Rusije, Aleksander Lukaševič, rekao je da nemiri u Siriji ne predstavljaju opasnost po mir i bezbenost u svetu.

XS
SM
MD
LG