Linkovi

Turska: Raste broj sirijskih izbeglica


Sirijske izbeglice na granici sa Turskom

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da se broj građana Sirije koji su poslednjih dana prešli granicu i ušli u Tursku povećao na 2.400, dok njegova zemlja podiže izbegličke kampove u sklopu nastojanja da odgovori na krizu.

Izbeglice beže zbog višenedeljnih napada snaga sirijskog predsednik Bašara al-Asada na anti-vladine demonstrante. Neki tvrde da su naoružani ljudi u crnoj odeći bez upozorenja otvaraili vatru na demonstrante.

Sirijska vlada optužuje, kako ih naziva, "naoružane bande" da su, tokom proteklih dana, u pograničnom regionu izvršile masakr 120 pripadnika bezbednosnih snaga i obećava da će preduzeti odlučnu akciju. Medijski izveštaji navode da se sirijska pojačanja kreću ka položajima na severu.

Uprkos mogućoj vojnoj odmazdi, neki pro-demokratrski aktivisti, kako javlja Francuska novinska agencija, ponovo pozivaju da se građani sutra okupe na protestima protiv predsednika Asada.

Ujedinjene nacije i dalje razmatraju diplomatske inicjative za smirivanje situacije, a Rusija je danas saopštila da se protivi rezoluciji Saveta bezbednosti UN-a kojom se Sirija osuđuje zbog napada na anti-vladine demonstrante. Predstavnik ministarstva inostranih poslova Rusije, Aleksander Lukaševič, rekao je da nemiri u Siriji ne predstavljaju opasnost po mir i bezbenost u svetu.

XS
SM
MD
LG