Linkovi

Eksplozija u Hami


Grada Hama na mapi Sirije
Grada Hama na mapi Sirije

Sirijska vlada okrivila je „teroriste“ za veliku eksploziju u centralnom gradu Hama, u kojoj je poginulo 16 osoba, dok se primirje u toj zemlji i dalje krši u jeku novog nasilja i sve većeg broja žrtava.

Vlada i pobunjenici krive jedni druge za jučerašnju eksploziju koja je prouzrokovala požar u stambenoj četvrti. Državna novinska agencija SANA navela je da su teroristi postavljali eksplozivnu napravu kada koja je došlo do detonacije. Međutim, anti-vladini aktivisti krive bezbednosne snage za incident, koji je samo deo nasilja, u kojem je juče, širom zemlje stradalo najmanje 27 osoba.

Generalna komisija sirijske revolucije saopštila je da je sedam osoba ubijeno u nasilju povezanom sa anti-vladinim protestima. Ta grupa takođe navodi da je najveći broj žrtava rezultat vladinih artiljerijskih napada u istočnom regionu Deir el-Zur.

Opozicioni Sirijski nacionalni savet je tražio je održavanje vanrednog sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojem bi fokus bio zaštita civila u Siriji. Grupa je kao razlog navela eskalaciju nasilja u Hami i drugim gradovima.

Nasilje se nastavlja uprkos činjenici da se tim UN-a za praćenje primirja danas vraća u te oblasti, uključujući i predgrađe Damaska - Dumu. Posle jučerašnje posete, predstavnik posmatračke misije Niradž Sing rekao je da obim nasilja u Dumi mora da se smanji.

Tokom predstojećih meseci posmatračka misija UN-a proširiće svoj sadašnji nivo sa oko desetak posmatrača, na oko 300.

XS
SM
MD
LG