Linkovi

Asad najavio formiranje nove vlade


Žene demonstriraju u Baidi, Sirija, 14. april 2011.
Žene demonstriraju u Baidi, Sirija, 14. april 2011.

Sirijski državni mediji prenose da je predsednik Bašar al-Asad najavio formiranje novog kabineta, na čijem čelu će biti premijer Adel Safar.

Predsednik Asad raspustio je prethodnu vladu pre više od dve nedelje, kao ustupak rastućim protestima Sirijaca, koji zahtevaju političke reforme. Safar je bivši ministar poljoprivrede, koji je zamenio Mohameda Nadžo Otrija na položaju premijera, kad je prethodni kabinet podneo ostavku u martu.

Demonstranti u Siriji zahtevaju sveobuhvatne reforme, posebno okončanje zakona o vanrednom stanju, koji je na snazi decenijama, a koji vladi omogućava da sprečava održavanje javnih protesta, zabranjuje opoziciju i opravdava proizvoljna hapšenja.

Ranije danas, prema izveštajima koji stižu iz Sirije, predsednik Asad sastao sa predstavnicima iz Dare, grada u kome su proteklih nedelja protesti bili najžešći. Još nema vesti o ishodu tih razgovora, koji su očigledno održani u nastojanju da se situacija u tom gradu smiri.

Prošlog petka, najmanje 26 demonstranta ubijeno je u Dari kad su bezbednosne snage u civilu otvorile vatru na demonstrante. Nasilje između pro-vladinih snaga i opozicionih aktivista je u porastu u tom gradu.

U međuvremenu, državne novinske agencije danas su saopštile da su snajperisti otvorili vatru na vojnu patrolu u priobalnom gradu Banijas, usmrtivši jednog vojnika i ranivši drugog.

U sredu su, prema tvrdnjama očevidaca, stotine Sirijaca, uglavnom žena i dece, blokirale veliki priobalni auto-put koji povezuje Banijas i grad Tartus, u znak protesta protiv vladinih pritvaranja opozicionih aktivista.

XS
SM
MD
LG