Linkovi

Arapska liga podržala Ananov plan


Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun na konferenciji za štampu u ministarstvu inostranih poslova u Kuvajtu, govorio o Siriji
Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun na konferenciji za štampu u ministarstvu inostranih poslova u Kuvajtu, govorio o Siriji

U nasilju širom Sirije stradalo je najmanje 22 ljudi - uglavnom civila - dok su arapski lideri na samitu u Bagdadu podržali mirovni plan za rešavanje sirijske krize koja traje već više od godinu dana.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da su snage odane predsedniku Bašaru al-Asadu usmrtile najmanje 16 civila u napadima na opoziciona uporišta u centralnom delu zemlje i pokrajini idlib na severu. Aktivisti navode da su pobunjenici ubili dvojicu vojnika iz zasede u pokrajini Hama. Takođe, sirijska državna agencija SANA javlja da su "teroristi" ubili dvojicu oficira u gradu Alepo.

U međuvremenu, lideri Arapske lige razmatrali su kako da regauju na sirijsku krizu tokom samita u Bagdadu - prvog skupa te organizacije u iračkoj prestonici još od invazije Iraka na Kuvajt 1990. godine. Projektil je eksplodirao u blizini dobro čuvane "zelene zone", gde se samit održava, ali nije bilo žrtava.

Zemlje članice Arapske lige pozvale su sirijsku vladu i opoziciju da primene odredbe mirovnog plana koji je sačinio međunarodni izaslanik Kofi Anan. Plan apeluje na obe strane da prekinu vatru i započnu dijalog, ali ne traži od predsednika Asada da u okviru političke tranzicije napusti položaj.

XS
SM
MD
LG