Linkovi

Brojne civilne žrtve u Homsu


Sirijski grad Homs stalno poprište napada vladinih snaga.

Sirijska vlada i aktivisti navode da su desetine civila ubijene tokom proteklih dana u Homsu, mada obe strane odbacuju odgovornost za ta ubistva.

Aktivisti navode da su tela najmanje 45 žena i dece pronadjena u centralnom gradu Homsu koji je poprište anti-vladinog ustanka i osvetničkih napada granatama od strane sirijskih snaga.

U medjuvremenu, ministri inostranih poslova zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sastali su se danas u Njujorku, dan pošto je bivši generalni sekretar UN-a Kofi Anan napustio Siriju ne postigavši mirovni sporazum.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton apelovala je na članice saveta da podrže predloge Arapske lige za okončanje nasilja i obezbede humanitarnu pomoć. „Verujemo da je sada momenat da sve zemlje, čak i one koje su prethodno blokirale naša nastojanja, stanu iza humanitarnog i političkog pristupa koji je iznela Arapska liga.“, rekla je Hilari Klinton.

Sednica Saveta bezbednosti sazvana je na inicijativu Britanije radi rasprave o Bliskom istoku, godinu dana nakon početka Arapskog proleća. Medjutim, nasilje u Siriji je dominiralo sednicom

XS
SM
MD
LG