Linkovi

Eskalacija nasilja u Siriji


Razorena pijaca u Homsu
Razorena pijaca u Homsu

U napadima sirijskih bezbednosnih snaga na sela na severu zemlje i granatiranju pobunjeničkih delova Homsa, poginule su 63 osobe, dok Crveni krst traži dnevni prekid vatre radi dostave pomoći.

Aktivisti javljaju da je u bombardovanju Baba Amra, sunitskog dela Homsa, poginulo najmanje 30 ljudi i ranjeno više od 200, a da su među poginulima najmanje dva deteta. Aktivisti takođe javljaju da je u napadima na sela u pokrajini Idlib na severu zemlje, poginulo najmanje 33 civila.

Broj žrtava ne može da se proveri, jer su telefonske veze sa gradom u prekidu, a sirijske vlasti ne dozvoljavaju pristup stranim novinarima. Međunarodni komitet crvenog krsta je danas zatražio od sirijskih vlasti i pobunjenika da odmah prihvate dvosatni prekid vatre dnevno, da bi mogla da se dostavi hitna pomoć i evakuišu bolesnici i ranjenici. Predsednik Međunarodnog komiteta Jakob Kelenberger je izjavio da su u Homsu i drugde, cele porodice danima izolovane, bez dovoljno hrane, vode i medicinske nege. Portparol Bele kuće Džej Karni, izjavio je da Sjedinjene Države podržavaju humanitarni prekid vatre.

Takođe danas, američki Državni sekretarijat izgleda da otvara vrata za moguće naoružavanje sirijskih pobunjenika. Portparolka Viktorija Nuland je izjavila da bi za zemlju bilo najbolje političko rešenje, ali da bi Sjedinjene Države – ako predsednik Asad odbije da se prikloni diplomatskom pritisku – „mogle da razmotre i dodatne mere“.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, u međuvremenu javlja da se od Damaska prema Homsu kreće vojni konvoj od više od 50 vozila, uključujući tenkove i oklopne transportere.

Rusija je u međuvremenu saopštila da neće prisustvovati međunarodnoj konferenciji o Siriji krajem nedelje, jer na njoj neće biti zastupljena Sirijska vlada. Rusko Ministarstvo inosranih poslova je saopštilo da bi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo da uputi u Siriju specijalnog humanitarnog izaslanika.

Takozvani „Prijatelji Sirije“, grupa zapadnih i arapskih zemalja koje se protive obračunu predsednika Bašara al-Asada sa opozicijom, planira da na sastanku u petak u Tunisu poveća pritisak na Sirijsku vladu da prekine krvoproliće. Rusija i Kina podržavaju Asadov program reformi, koji je sirijska opozicija odlučno odbacila.

XS
SM
MD
LG