Linkovi

Sirija: Pregovori o prekidu vatre


Sirijski tenkovi i vojska se nagomilavaju u cilju eventualne nove ofanzive
Sirijski tenkovi i vojska se nagomilavaju u cilju eventualne nove ofanzive

i povećavaju strahovanje od nove ofanzive na grad.

Portparolka Međunarodnog komiteta, Karla Hadad, izjavila je danas da agencija sa sedištem u Ženevi pregovara sa sirijskim vlastima i opozicionim organizacijama, ali da su pregovori o prekidu vatre tek počeli. Ona je objasnila da se u ovom trenutku razmatra nekoliko mogućnosti za dostavljanje humanitarne pomoći, među kojima je i „prekid borbi“ na najugroženijim područjima.

Crveni krst je jedina međunarodna agencija koja je zadržala humanitarne radnike u Siriji. Istovremeno, sirijska vojska je uputila tenkove i pojačanja prema Homsu. Takođe danas, kineski državni list „Pipls dejli“, navodi da bi podrška koju Zapad pruža sirijskoj opoziciji mogla da izazove građanski rat u zemlji. List takođe navodi da bi nacrt rezolucije Sveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojim se podržava plan Arapske lige za povlačenje predsednika Bašara al-Asada s vlasti, doveo do povećanja nasilja.

Još jedan kineski državni list, „Global tajms“, danas izveštava da Kina podržava nastojanja Arapske lige da reši sirijsku krizu. List takođe prenosi da Kina poziva Sirijsku vladu i opoziciju da prekinu nasilje i počnu „sveobuhvatan“ politički dijalog. Načelnik američkog Združenog generalštaba, general Martin Dempsi, juče je izjavio da bi strana intervencija u Siriji bila „veomna teška“, jer Asadova vlada ima – kako je rekao – „vrlo složenu, integrisanu“ vazdušnu odbranu i hemijsko i biološko oružje.

XS
SM
MD
LG