Linkovi

Nasilje u Siriji se nastavlja


Protesti protiv al-Asada u Britaniji
Protesti protiv al-Asada u Britaniji

Nasilje u Siriji se nastavlja, a sirijske snage bezbednosti su razmeštene u jednom od gusto naseljenih delova Damaska da bi sprečile ponavljanje jednog od najvećih mitinga protiv vlasti organizovanih u prestonici. Aktivisti javljaju da je policija danas naterala porodicu mladog demonstranta koji je poginuo tokom jučerašnjeg masovnog protesta, da ga sahrani ranije nego što je planirano, očigledno nastojeći da predupredi nove demonstracije.

Navodi se da su pripadnici bezbednosnih snaga i provladine milicije, opkolili učesnike pogreba Samera al-Katiba, čija je sahrana danas održana bez nasilja, za razliku od jučerašnjih pogreba kada su hiljade ljudi učestvovale u pogrebnoj povorci na sahrani nekoliko osoba poginulih prethodnog dana u sukobu sa vladinim snagama.

Organizacije za ljudska prava javljaju da snage bezbednosti nastavljaju da granatiraju područja Homsa pod kontrolom pobunjenika, koja su izložena napadima još od 4. februara. Odbori za lokalnu koordinaciju su saopštili da je u najnovjim napadima u Homsu poginulo šest ljudi, a devet u pokrajini Idlib koja se graniči sa Turskom. Takođe danas, sirijski mediji izveštavaju da su u napadu u Idlibu na automobil u kojem su bili državni tužilac Nidal Gazal i sudija Muhamed Zjadeh, poginula obojica zajedno sa vozačem.

Juče je izvršen atentat na člana gradskog saveta u Alepu, a sirijska državna agencija za ubistva okrivljuje „terorističke organizacije“. Jučerašnji neredi u Damasku i Alepu su se dogodili u vreme kada je kineski zamenik ministra inostranih poslova Žai Đun, koji je doputovao u Siriju, zatražio da sve strane prekinu nasilje i podržao predstojeći referendum o novom Ustavu.

Posle sastanka sa predsednikom Bašarom al-Asadom, Žai je izrazio nadu da će referendum 26. februara proteći mirno i da će političke reforme koje je najavila Sirijska vlada pomoći da se dođe do miroljubivog rešenja 11-omesečne pobune. Međutim, lideri opozicije odbijaju da razgovaraju sa vladom i traže da se predsednik Asad povuče s vlasti. Plan Arapske lige predviđa da sirijski lider preda vlast potpredsedniku, formira vladu nacionalnog jedinstva i zakaže predsedničke izbore. Sirija je taj plan odbacila.

XS
SM
MD
LG