Linkovi

Novi napad na Homs


Žestok napad na sirijski grad Homs
Žestok napad na sirijski grad Homs

Aktivisti su saopštili da snage sirijske vlade žestoko granatiraju grad Homs, u centralnom delu zemlje, samo dan nakon što je Generalna skupština UN osudila režim zbog kršenja ljudska prava tokom gušenja pobune.

Aktivisti su naveli da su tenkovskim i artiljerijskim granatama gadjana četiri kvarta u gradu koji je jedan od centara protesta koji već 11 meseci traju protiv predsednika Bašara Al Asada.

Juče je generalni sekretar UN Ban Ki Mun optužio Asadovu vladu za „skoro izvesne“ zločine protiv čovečnosti. Generalna skupština je usvojila rezoluciju sa 137 glasova za, u kojoj se autokratska vlada predsednika Asada poziva da odmah okonča napade na civile.

Lideri Francuske i Velike Britanije izjavili su da je opoziciji u Siriji potrebna veća medjunarodna podrška da bi odolela pokušajima režima u Damasku da skrši njenu pobunu.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron izjavili su danas posle susreta u Parizu da njihove zemlje nastoje da procene šta bi još mogle da urade da bi pomogle sirijskoj opoziciji. Kameron je rekao da će Britanija poslati u Siriju hranu za 20.000 ljudi dok je Sarkozi ukazao na potrebu da se sirijski opozicionari bolje organizuju kako bi im se bolje moglo pomoći.

"Ne bismo mogli da pomognemo libijskoj revoluciji bez Libijaca i ne možemo da pomognemo sirijskoj revoluciji ako se sirijska opozicija ne ujedini i ne organizuje kako bi joj se moglo pomoći," rekao je francuski predsednik. Tokom samita potpisan je i niz ugovora o saradnji dve zemlje u civilnom nuklearnom sektoru, uključujući izgradnju francuskog reaktora u Britaniji, u ukupnoj vrednosti od više stotina miliona evra.

XS
SM
MD
LG