Linkovi

Ostavka šefa posmatračkog tima u Siriji


Sastanak takozvane Sirijske grupe u Arapskoj ligi, sa praznim mestom sirijskog delegata, Kairo, Egipat 12. februar, 2012.
Sastanak takozvane Sirijske grupe u Arapskoj ligi, sa praznim mestom sirijskog delegata, Kairo, Egipat 12. februar, 2012.

Arapska liga je saopštila da je sudanski general Muhamed Ahmed al-Dabi, koji je predvodio grupu posmatrača u Siriji, podneo ostavku, dok predstavnici regionalne organizacije na sastanku u Kairu razmatraju povećanje posmatračkog tima koji bi obuhvatio i mirovne čuvare Ujedinjenih nacija.

Funkcioneri lige su saopštili da su prihvatili Al-Dabijevu ostavku i za novog specijalnog izaslanika u Siriji imenovali bivšeg jordanskog ministra inostranih poslova Abdela Elaha al-Katiba. On je prošle godine bio izaslanik Ujedinjenih nacija u Libiji. Al-Dabi je bio izložen žestokim krtikama zbog načina na koji je vodio spornu misiju, za koju je sirijska opozicija tvrdila da predstavlja zaklon za dalje gušenje jedanaestomesečnih protesta u zemlji.

Arapska liga, organizacija koja okuplja 22 članice, već je suspendovala članstvo Sirije zbog nasilja u kojem su poginule hiljade ljudi, razmatra i predlog za proterivanje sirijskih ambasadora iz arapskih prestonica i priznanje Sirijskog nacionalnog saveta u izgnanstvu. Oba poteza bi doprinela daljoj izolaciji predsednika Bašara al-Asada. Funkcioneri lige kažu da će takođe zatražiti od različitih sirijskih opozicionih organizacija da se ujedine i povećaju pritisak na Asadovu vladu.

Tuniski ministar inostranih poslova je najavio da će liga da bude domaćin sastanka „Prijatelja Sirije“, 24. februara, na kojem će se okupiti predstavnici država koje nastoje da prekinu nasilje u Siriji. Sjedinjene Države i Turska su zatražile takav sastanak posle ruskog i kineskog veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na pokušaj Zapada i Arapa da izvrše pritisak na Asada da preda vlast.

U samoj Siriji, opozicione organizacije javljaju da su u današnjem granatiranju delova Homsa poginula četiri civila. Opozicioni Odbori za lokalnu koordinaciju su saopštili da je dan ranije poginula najmanje 31 osoba, kada su sirijske snage uz pomoć tenkova i teške artiljerije krenule da uguše pobunu protiv vlade. U međuvremenu, vođa Al-kaide, Ajman al-Zavahri, pozvao je muslimane u Iraku, Jordanu, Libanu i Turskoj, da se pridruže pobunjenicima u borbi protiv – kako je rekao – „Asadovog pogubnog, kanceroznog režima“. Al-Zavahri je uputio taj poziv dan posle dva samoubilačka napada automobilima bombama na sedište bezbednosne službe u Alepu, sirijskom gradu u kojem je do sada vladao relativan mir. U Rimu, papa Benedikt Šesnaesti je apelovao na Sirijsku vladu da prizna „legitimne težnje“ svog naroda i pokrene nacionalni dijalog o prekidu nasilja.

XS
SM
MD
LG