Linkovi

Sirija: Novi napadi u Homsu


Armija "Slobodna Sirija" u Damasku, 7. februar 2012.
Armija "Slobodna Sirija" u Damasku, 7. februar 2012.

Sirijske trupe nastavljaju sa napadima na Homs, gde su navodno ubijene desetine civila, dok Rusija navodi da je svet suočen sa „kultom nasilja“ u medjunarodnim pitanjima i upozorava Zapad da ne interveniše u Siriji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, navodi da su vladine snage danas koristile tenkove, rakete i artiljerijske granate kako bi ugušili otpor u Homsu, usmrtivši tom prilikom najmanje 50 ljudi i teško oštetivši više od 20 zgrada u područjima grada koja drže pobunjenici. Homs je već peti dan pod teškom ofanzivom u kojoj su, prema navodima aktivista, poginule stotine ljudi.

Broj žrtava ne može biti potvrdjen iz nezavisnog izvora jer Sirija ograničava nezavisno izveštavanje.

Ruski premijer Vladimir Putin je osudio svo nasilje, „bez obzira na njegov izvor“, ali je rekao da svet „ne može da deluje kao slon u prodavnici stakla.“ U današnjem govoru ruskim verskim liderima Putin je rekao da bi spoljne snage trebalo da puste Siriju da reši svoj konflikt „nezavisno“, i dodao da Moskva ne sme da dopusti da se dogadjaji poput onih u Libiji i Siriji ponove kod kuće.

Posle jučerašnjeg sastanka sa visokim ruskim diplomatom u Damasku, sirijski predsednik Bašar al-Asad delegirao je svog zamenika, potpredsednika Faruka al-Šaru, da započne dijalog sa opozicijom.

Sirijske opozicione grupe su odbacile ponude za razgovore Arapske lige i Rusije uz objašnjenje da su ogorčeni smrtonosnim napadima vladinih snaga tokom 11-omesečnog ustanka.

XS
SM
MD
LG