Linkovi

Svi pominju opoziv - osim demokrata


Predsednik Donald Tramp na skupu u Zapadnoj Virdžiniji, 21. avgust 2018.
Predsednik Donald Tramp na skupu u Zapadnoj Virdžiniji, 21. avgust 2018.

Nova anketa Vašington Posta i mreže ABC ukazuje da gotovo polovina zemlje želi da Kongres počne proces za opoziv predsednika Donalda Trampa, ali demokrate za sada nisu spremne ni da pomenu tu reč. U medjuvremenu, Tramp i republikanci u Kongresu koriste tu pretnju opozivom da bi motivisali njihovu glasačku bazu za predstojeće kongresne izbore.

Predsednik Tramp ima listu pitanja o kojima želi da govori pred svojim pristalicama. Rastuća ekonomija, zid na granici i sada….

“Opozvaćemo ga! Ali on obavlja sjajan posao! Nema veze, zapamtite rečenicu: ‘On obavlja sjajan posao’.”

Anketa TV mreže ABC i Vašington posta objavljena prošlog meseca ukazuje da 49 odsto Amerikanaca veruje da bi Kongres trebalo da počne proces opoziva predsednika. Tramp koristi tu pretnju da obodri svoje pristalice.

“Ako se to desi, to je vaša greška jer ne glasate.”

Medjutim, demokrate u Kongresu neće ni da spomenu tu reč. Oni više vole da sačekaju zaključke specijalnog istražitelja o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016.

Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi
Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi

“Da vam kažem o opozivu, ne možemo da se odnosimo politički. Ne možemo. Moramo da tragamo za istinom”, saopštila je liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi.

Istorija je zaslužna za tu nespremnost. Oktobra 1998., republikanci u Predstavničkom domu su počeli proces opoziva predsednika Bila Klintona zbog optužbi da je ometao pravdu u istrazi njegove afere sa bivšom pripravnicom u Beloj kući, Monikom Luinski. Taj potez je naveo demokrate da glasaju u velikom broju u novembru.

Stoga za sada, većina demokrata ingoriše to pitanje iako to nije slučaj sa Trampom. Kalkulacije bi mogle da se promene posle kongresnih izbora, ali proces opoziva još uvek je suočen sa znatnim političkim preprekama u Kongresu, čak i ako demokrate dobiju dovoljno mesta da osvoje većinu u Predstavničkom domu.

“U tom slučaju, 17 od 50 republikanaca u Senatu bi moralo da glasa za Trampovo uklanjanje sa položaja, a to bi značilo da glasaju protiv volje svojih birača. Da li je verovatno da bi to učinili? Sudeći po tome kako stvari sada stoje, ne”, ocenio je Dejvid Barker sa Američkog univerziteta.

Za sada zakonodavci iz obe stranke su umesto toga odlučili da se uoči novembarskih kongresnih izbora fokusiraju na pitanja poput radnih mesta i imigracije.

XS
SM
MD
LG