Linkovi

Zašto Patrik Makau ne ide u London?


Svetski rekord: Makau ulazi u cilj na maratonu u Berlinu, prošlog septembra
Svetski rekord: Makau ulazi u cilj na maratonu u Berlinu, prošlog septembra

Kenijac, svetski rekorder u maratonu, neće predstavljati svoju zemlju na predstojećim Olimpijskim igrama

Maratonci iz Kenije su čuveni širom sveta. Jedan od njih, Patrik Makau drži svetski rekord u najzahtevnijoj atletskoj disciplini. Uprkos tome, nije izabran u olimpijski tim za predstojeće Igre u Londonu, i mnogi se pitaju – zbog čega? Novinarka Glasa Amerike Džil Krejg pokušala je da pronađe odgovor u Najrobiju.

Dvadeset-sedmogodišnji Patrik Makau je svetski rekorder u maratonu. Najbolji rezultat svih vremena - dva sata, tri minuta i 38 sekundi – ostvario je prošlog septembra u Berlinu.

“To je nešto što sam sanjao, odavno. Još od kada sam počeo da trčim, uzvek sam razmišljao o ljudima kao što je Hajle Selasije i kako bih mogao da budem dobar kao oni, da se takmičim. I Berlin je bio moj dan".

Iako je Berlin bio njegov dan, Makau nije na spisku olimpijskog tima Kenije. Kako kaže, bio je iznanđen kada je shvatio da nije pozvan da se takmiči u Londonu ovog leta.

“Iz mog ugla, ne mogu da kažem zbog čega je došlo do toga, jer kada sam postavio svetski rekord, federacija mu je obećala da ću imati prioritet. Međutim, promenili su odluku, tako je to u Keniji, nije sve, baš sve vreme otvoreno”.

Međutim, Ajzeja Kiplagat, predsednik Atletskog saveza Kenije, poriče da je Makauu obećano mesto u timu.

“Posle maratona ovog proleća trebalo je da izaberemo trojicu najboljih i to smo i uradili. Pošto smo ispratili njihove nastupe u Londonu, Bostonu, Frankfurtu i ostalim gradovima. Stoga smo imali uvid u formu svih naših dugoprugaša, i na osnovu toga smo izabrali najbolju trojicu. A Makau nije bio jedan od njih”.

Kiplagat takođe naglašava da je konkurencija u Keniji oštra.

“Ne mislim da je postavljanje svetskog rekorda osnova da neko bude izabran da učestvuje na olimpijskim igrama, jer – verjem da ste svesni toga – ukoliko pogledate istoriju olimpijskih igara – nikada svetski rekorder, ili bilo kakav drugi rekorder, nije osvojio velimo takmičenje, kakve su olimpijske igre. To svakako nije osnova da neko bude izabran”.

Bez obzira što je iz sastava za London izostavljen svetski rekorder, Kenija je uverena u uspeh na predstojećim Olimpijskim igrama. A Patrik Makau će nastaviti da trenira.
XS
SM
MD
LG