Linkovi

Svetska banka podržava koncesiju za aerodrome u CG


Aerodrom u Tivtu
Aerodrom u Tivtu

Svjetska banka u potpunosti podržava plan Vlade Crne Gore o davanju aerodroma u Podgorici i Tivtu u koncesiju. To je, nakon sastanka s premijerom Duškom Markovićem, saopštio direktor u Odboru Svjetske banke, Frank Hemskerk.

"Upravljanje aerodromima javnim novcem je veoma skupo. Privatno - javno partnerstvo je dobar model da se pojača promet na aerodromima i da se poveća njihova vrijednost, a javni novac je bolje davati za gradnju škola, na primjer", rekao je Hemskerk.

Naglasio je da njegovo iskustvo, kao ministra turizma Holandije, pokazuje da je rast prometa na aerodromima jedan od ključnih preduslova snaženja turističkih djelatnosti i povećanja prihoda kao i dostupnosti zemlje.

Premijer Marković je zahvalio na podršci Svjetske banke valorizaciji crnogorskih aerodroma, navodeći tom prilikom da su “aerodromi jedan od najvećih infrastrukturnih potencijala Crne Gore, te da su sada na niskom nivou i da već predstavljaju usko grlo za dalji razvoj".

"Hoćemo to u kratkom vremenskom roku da promijenimo, zato smo se oredijelili da nam partner bude Internacionalna finansijska korporacija (IFC)", rekao je premijer, dodajući da pokušaj diskreditacije eksperta kojeg je angažovala ova renomirana međunarodna finansijska organizacija predstavlja samo vid političke borbe.

Premijer Crne Gore Duško Marković i direktor u Odboru Svjetske banke Frank Hemskerk (rtcg.me)
Premijer Crne Gore Duško Marković i direktor u Odboru Svjetske banke Frank Hemskerk (rtcg.me)

"Bez obzira na to, očekujem uspjeh valorizacije aerodroma i velike benefite za našu ekonomiju", rekao je Marković, dodajući da Vlada transparentnošću, slanjem materijala Međunarodnom monetarnom fondu i angažovanjem renomirane međunarodne finansijske organizacije pokazuje najviši nivo odgovornosti u realizaciji ovog projekta.

Za to vrijeme, koalicioni partner Markovićevog DPS-a u vlasti, Socijaldemokrate, i dalje se uporno protive davanju aerodrome pod koncesiju, jer tim, veoma uspješnim javnim preduzećem upravljaju skoro dvije decenije i u njemu zapošljavaju dobar dio svoga članstva.

Oni su na svom Instagram profilu pitali rasorno ministarstvo: zašto prije pokretanja procedure davanja u zakup ACG nije uradilo procjenu vrijednosti imovine, što je zakonska obaveza?

Socijaldemkrate navode da nije jasno precizirano šta je tačno predmet koncesije, s obzirom na to da imovinsko-pravni odnosi nad imovinom kojom Aerodromi raspolažu nijesu riješeni i traže da Ministarstvo saobraćaja objavi analizu kojom opravdava koncesioni aranžman.

Marković je tokom razgovora s predstavnikom SB govorio o rezultatima i ekonomskim prioritetima, Vlade kao i o razvojnim projektima vrijednim više milijardi dolara, koji se trenutno realizuju u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG