Linkovi

Svet ocenio Trampa gore od Obame i Buša


Predsednik Tramp u Beloj kući
Predsednik Tramp u Beloj kući

Mišljenje sveta o SAD pod Donaldom Trampom pogoršalo se u prvih godinu dana njegovog mandata I dostiglo novi minimum, pokazuje novo istraživanje Galupa. Prosečna podrška liderstvu SAD je 30% u 134 zemlje, niža od podrške koju su imali Trampovi prethodnici Barak Obama I Džordž Buš.

Podrška je opala za 18 % u odnosu na poslednju godinu mandata Baraka Obame, a 4% u odnosu na poslednju Bušovu godinu u Beloj kući.

Istraživanje pokazuje da je prosečno neodobravanje politke SAD poraslo na 43% - što je takođe novi rekord. Među 134 zemlje su učestvovale u istraživanju, rejting SAD je pao u 65, od kojih su mnoge američki saveznici. Za 40 poena podrška Americi je pala u Kanadi, Norveškoj, Belgiji I Portugaliji, a rast podrške je zabeležen u Liberiji, Izraelu, Makedoniji I Belorusiji.

Region u kome se reputacija SAD najviše pogoršala su severna i južna Amerika. Podrška aktuelnoj politici je opala,prosečno, na 24% - što je duplo manje nego što je Obama imao u poslednjoj godini mandata. Ni Evropa nije dala bolje ocene – Trampov rejting tamo je oko 25%. U Aziji je pao na 30%, koliko je imao Buš. Najveću podršku aktuelna politka SAD ima u Africi – oko 51%.

Istraživanje je takođe pokazalo da se SAD kotiraju slično kao I njihovi najveći rivali: Kina (31%) I Rusija (27%).

Galup je saopštio da je prerano govoriti o tome da li je Trampova politika “Amerika na prvom mestu” bila uspešna.

XS
SM
MD
LG