Linkovi

U odronu stene u jezero u Brazilu 10 poginulih i 32 povređenih


Arhiva - Tursitički čamci plove kroz kanjoj jezera Furnas, nedaleko od Kapitolija, Brazil, 2. septembra 2021.
Arhiva - Tursitički čamci plove kroz kanjoj jezera Furnas, nedaleko od Kapitolija, Brazil, 2. septembra 2021.

Visoka kamena ploča odlomila se sa litice i srušila se na čamce koji plutaju u blizini vodopada na brazilskom jezeru u subotu, a zvaničnici su rekli da je 10 osoba poginulo.

Zvaničnici su rekli da su najmanje 32 osobe povređene, iako je većina puštena iz bolnica do subote uveče.

Video snimci su pokazali skup malih čamaca koji su se polako kretali u blizini strme stene na jezeru Furnas kada se u steni pojavila pukotina i ogroman komad se srušio na najmanje dva plovila.

Estevo je rekao da se nesreća dogodila između gradova Sao Hoze da Bara i Kapitolija, iz kojih su čamci otišli.

Pres služba države Minas Žerais rekla je agenciji Asošiejted pres da je vatrogasna služba angažovala ronioce i helikoptere da pomognu. Guverner Minas Žeraisa Romeu Zema je putem društvenih mreža poslao poruke solidarnosti sa žrtvama.

Jezero Furnas, koje je stvoreno 1958. za instalaciju hidroelektrane, popularno je turističko mesto u oblasti otprilike 420 kilometara severno od Sao Paula. Zvaničnici u Kapitoliju, koji ima oko 8.400 stanovnika, kažu da u gradu ume da bude oko 5.000 posetilaca tokom vikenda, a do 30.000 tokom praznika.

Zvaničnici pretpostavljaju da je popuštanje zida moglo biti povezano sa nedavnim obilnim kišama koje su izazvale poplave u državi i primorale skoro 17.000 ljudi iz svojih domova.

Ranije prošle godine, zabrinutost je bio izostanak kiša pošto je Brazil doživeo najgoru sušu u poslednjih 91 godinu, što je primoralo zvaničnike da preusmere tok vode sa brane jezera Furnas.

Brazilska mornarica, koja je takođe pomogla u spašavanju, saopštila je da će istražiti uzroke nesreće.

Čak i u sušnoj sezoni, u pojedinim delovima jezera kretanje je toliko intenzivno da čamci moraju da manevrišu kako bi plovili jezerom, saopštila je pres služba Gradske kuće.

XS
SM
MD
LG